Українцям загрожує зростання цін на газ: як зміняться суми в платіжках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям загрожує зростання цін на газ: як зміняться суми в платіжках

Особисті фінанси
3256
Тривалий час в Україні утримувався тариф газу для населення, який не покривав витрат газопостачальних і теплопостачальних компаній. Невідповідність ринкових цін і фактично отриманої плати за паливо призвела до збитковості підприємств. Тепер Міжнародний валютний фонд (МВФ) вимагає від України раз на півроку переглядати ціни на газ, щоб на внутрішньому ринку вони відповідали міжнародним ринковим цінам – “рівню імпортного паритету”. Це одна з умов отримання Україною наступних траншів, повідомляє “Сьогодні”.
Днями в розпорядженні українських ЗМІ опинився підготовлений Мінфіном аналіз проекту фінансового плану “Нафтогазу”. Згідно з цим документом, ціна на газ для населення в Україні може зрости на 62% з 1 квітня і на 73% (в порівнянні з сьогоднішньою вартістю), – з 1 жовтня 2018 року. Тобто, спочатку газ може подорожчати до 8 030 грн за тисячу кубів, а восени – до 8 530 грн. Зараз встановлена ціна становить 4 942 грн.
В першу чергу, варто відзначити, що в аналітичному документі Мінфіну мова йде лише про закупівельну ціну на газ, тоді як в тариф входить також плата за транспортування і розподіл газу. Крім цього, сплачується ПДВ. Наприклад, при закупівельній ціні на рівні 4 942 грн тариф на газ в Києві складає 6 957,9 грн (для всіх споживачів, крім релігійних організацій):
Українцям загрожує зростання цін на газ: як зміняться суми в платіжках
Встановлена норма споживання газу зараз становить 3,3 куб. м на місяць на одну людину. Йдеться про будинки, де є гаряче водопостачання та газова плита. Для тих, хто використовує і плиту, і газову колонку, норма вища – 10,5 куб. м на людину. За соціальними нормативами за газ платять тільки ті, у кого не встановлені лічильники.
Таким чином, зараз сім’я з трьох осіб, яка мешкає у квартирі з газовою плитою і наявністю центрального гарячого водопостачання без лічильника, платить за газ приблизно 69 грн. Така ж сім’я з газовою колонкою – майже 220 грн. Після підвищення ціни на газ у першому випадку платіжка може скласти близько 100 грн, а за наявності газової колонки – майже 320 грн (при незмінності всіх інших “частин” тарифу).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас