В Україні починають будівництво якісних, але платних трас — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні починають будівництво якісних, але платних трас

Казна та Політика
3121
Україна посідає 137-ме місце з 144 в рейтингу якості доріг від The World Economic Forum. Один із шляхів поліпшити дороги – побудувати платні траси. А першими платними дорогами в Україні можуть стати траси, побудовані на умовах концесії.
Концесійні дороги – це нові траси, побудовані з нуля приватним інвестором. Компанія, яка зробила дорогу, може брати з водіїв плату за проїзд. Така дорога якісніша, вона скорочує шлях на 50-100 км з одного пункту до іншого, адже на автобані дозволяється вища швидкість руху.
При цьому концесійна дорога може будуватися тільки паралельно існуючій безкоштовній альтернативі. Законодавчо в Україні дозволено будувати дороги приватним інвесторам. Однак українські умови невигідні для бізнесу. Закони потрібно міняти.
Сайт “Сегодня” дізнався, чи потрібні Україні платні дороги і чи вигідні вони водіям.
Платними можуть стати дві-три дороги
Щоб концесійна дорога окупила себе, потрібно 25-30 років. І на такій трасі повинен бути потік з 18 000-20 000 автомобілів. З таким трафіком в Україні існує всього кілька автобанів.
Зараз концесійні дороги можна будувати за двома маршрутами: Київ-Біла Церква та Львів-Краковець, говорить радник голови “Укравтодору” Олександр Кава. Також у відомстві розглядають можливість зробити за концесією дорогу зі Львова до Мукачева.
Вартість концесійної дороги Київ-Біла Церква становитиме приблизно 300 млн доларів, оцінює Кава. Якщо тендер проведуть цього року, то будівельні роботи можуть розпочатися 2019-го. Оскільки дорога концесійна, за неї заплатить інвестор. А потім протягом 25-30 років стягуватиме оплату за проїзд, тим самим покриє свої витрати.
“Поки що ми розглядаємо два варіанти. Перший – це дорога від Львова до польського кордону. Другий – це нова дорога Київ-Біла Церква, за умови, що стара дорога стає безкоштовною альтернативою. І третій варіант, який ми тримаємо в голові, – це нова дорога, яка дозволить за дві години доїжджати від Львова до Мукачева”, – говорить Кава.
Поки що точних досліджень трафіку на українських дорогах немає, зауважує Тарас Бойчук, голова проектного офісу SPILNO при Міністерстві інфраструктури. Тому зараз не можна сказати, за яким маршрутом в Україні вигідно будувати концесійну дорогу. Але до кінця року розрахунки будуть – вивченням потоку автомобілів на українських трасах займається Світовий банк.
“Кілька разів намагалися зробити концесійною дорогу Львів-Краковець, можливо, там достатній трафік, але потрібно дочекатися дослідження Світового банку. Досі ніхто такого дослідження не робив. Є припущення, але потрібні реальні цифри. На це потрібен рік. Колись рахували трафік на дорозі Одеса-Рені, але його виявилося замало. Тому дорогу відновлювали через публічні закупівлі”, – зазначає Тарас Бойчук.
Буму будівництва нових платних доріг в Україні не буде. В країні немає трафіку, який дозволить бізнесу прокласти і окупити трасу.
“У всіх країнах концесійні дороги становлять менше одного відсотка від мережі доріг. Просто концесійні дороги дозволяють зменшити час держави на будівництво нових доріг. Але це не панацея, оскільки основний тягар ремонту доріг лежить на державі”, – додає Кава.
Нових доріг не буде без нового законодавства
Для того, щоб побудувати дороги в партнерстві з інвестором, Україні потрібно змінити законодавство про концесії.
Один із законопроектів на цю тему, проект закону №6766, вводить поняття гарантії. Держава гарантує виділення землі під будівництво дороги, а компанія зобов’язується побудувати на цій ділянці автобан. Відповідно до законопроекту, уряд гарантує компанії, що потік автомобілів на дорозі буде на рівні, який забезпечить прибутковість проекту. Якщо потрібного трафіку не буде, держбюджету доведеться компенсувати збитки. Платною трасою 25-50 років володітиме тільки компанія-будівельник. Потім дорога перейде державі. При цьому концесіонер може брати гроші за проїзд по своїй дорозі. Також компанія може заробляти на своїй придорожній інфраструктурі: заправках, СТО, кафе, кемпінгах і так далі.
“Ключова зміна – це введення в законодавстві гарантії трафіку, плюс чітке визначення того, що таке альтернативна безкоштовна дорога, раніше цього не було. Також в проекті закону говориться, що держава повинна сприяти консолідації земельних ділянок”, – говорить Олександр Кава.
Ще один пакет законопроектів розробило Міністерство інфраструктури спільно зі Світовим банком. Поки що він отримує останні узгодження, каже Тарас Бойчук. У лютому проект буде зареєстрований в парламенті і отримає номер.
Ці проекти дозволять будувати концесійну дорогу державі в партнерстві з бізнесом і використовувати три різні моделі оплати за користування нею.
“Будуть можливі три варіанти оплати за проїзд концесійною дорогою. Перший, коли платить тільки водій. Таких проектів буде мало. Переважно буде мікс, коли водій платитиме стільки, скільки може заплатити – це визначатиме Кабінет міністрів. Кабмін встановлюватиме тарифну сітку. Це робиться, щоб захистити людей від високих цін. Тоді, наприклад, водій платить долар, а різницю – все, чого не вистачає, – за рахунок Дорожнього фонду. Можливий варіант, коли не буде безкоштовною, але оплачуватиметься винятково з Дорожнього фонду”, – зазначає Тарас Бойчук.
Оплата і підрахунок трафіку відбуватиметься за рахунок безконтактних карток і відеоспостереження, каже експерт. Так, щоб потрапити на турецьку платну дорогу, потрібно мати безконтактну картку. На такій дорозі встановлені камери спостереження. Так безконтактно фіксується автомобіль і з банківського рахунку водія моментально знімаються гроші. Жодних шлагбаумів немає.
Замість нових доріг – реконструкція старих
Розгорнути масштабне будівництво доріг з “нуля” неможливо. Це занадто дорого. Вигідніше інвестору реконструювати існуючу дорогу. В законопроектах Кабміну передбачено, що держава може передати під концесію існуючу дорогу. При цьому повинна бути альтернативна безкоштовна дорога за тим самим маршрутом.
“Я думаю, в Україні більший потенціал не будівництва нових доріг, а відновлення за процедурою концесії існуючих, можливо їх розширення. Потрібно мати на увазі, що у нас є Дорожній фонд, але там поки що 47 млрд гривень. Цих грошей недостатньо, щоб дозволити собі європейські дороги. В Україні великий потенціал відновлення та експлуатації доріг на підставі приватно-державного партнерства. З нуля дорога – це дуже дорого, а ось відновлення – це привабливіше для інвесторів”, – коментує Тарас Бойчук.
У такому випадку інвестор отримує від держави дорогу, відновлює її і протягом певного проміжку часу обслуговує її. Траса може стати платною за однією з моделей, яка пропонується законопроектом. Все залежатиме від масштабності проектів.
Альтернативні безкоштовні дороги не прийдуть у занепад, щоб забезпечити необхідний трафік на концесійній, запевняє керівник проектного офісу. Всі траси міжнародного і державного значення мають гарантоване фінансування з Дорожнього фонду. Саме під ці типи доріг і робитимуть концесійні проекти. Держава несе за них відповідальність.
“Безкоштовна альтернатива ремонтуватиметься. У водія просто буде вибір: поїхати дорогою зі швидкістю 130 км, або поїхати альтернативною дорогою зі швидкістю 70 км. Людина повинна розуміти: вона доплачує за швидкість. Для деяких людей важливий час. Час – гроші. Власне, така мотивація використовувати дорогу”, – зазначає експерт.
Відзначимо, президент України Петро Порошенко у кінці минуло року заявив, що завершити будівництво всієї траси “Одеса-Рені” планується в 2018 році.
Віталій Андронік
Якщо ви власник новенького елітного авто. Або не молодого, та вірного «залізного коня». Так чи інакше готові порадувати вас спеціальними картами для водіїв. Отримуйте додаткові знижки, кешбек і багато іншого.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас