Вчені в 4 рази збільшили допустимий поріг помилок квантового комп'ютера — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені в 4 рази збільшили допустимий поріг помилок квантового комп'ютера

Технології&Авто
796
Обчислювальні блоки квантових комп’ютерів – кубіти – дуже нестабільні і схильні до помилок, що заважає розвитку обчислювальних машин нового типу. Нещодавно австралійські вчені виявили, що модифікація «поверхневих кодів», а простіше кажучи – злом квантового кодування, дозволяє в кілька разів поліпшити систему корекції квантових помилок, пише Science Daily.
Вчені з IBM, Google, Microsoft і університетів по всьому світу прагнуть створити готовий до практичного застосування квантовий комп’ютер, але нестабільність кубітів – велика технологічна проблема. На кубіти впливає навколишнє середовище, яка викликає перешкоди і втрату обчислювальними блоками своїх властивостей. Саме тому розробники включилися в квантову гонку, нарощуючи число кубітів з метою створити повноцінний квантовий комп’ютер, на роботу якого помилки не впливатимуть. Але зростання числа кубітів поки не доло бажаного результату.
Вирішення проблеми нестабільності кубітів має життєво важливе значення для успішного розвитку квантових технологій. Вчені з Університету Сіднея – Девід Такет, Стівен Бартлет і Стівен Фламіа – знайшли спосіб в декілька разів поліпшити систему виправлення квантових помилок. «Це досягається шляхом адаптації нашого квантового декодера до властивостей перешкод, що впливають на кубіти», – каже Фламіа. «У цьому сенсі ми зламуємо загальноприйняте кодування для виправлення помилок», – пояснює професор Бартлет. На практиці необхідно не виправляти помилки кубітів, які випливають із самої їх природи, а створювати таку архітектуру квантового комп’ютера, яка дозволить йому ефективно працювати при будь-якій кількості помилок.
В теорії архітектура квантових комп’ютерів може допускати лише 1% помилок, щоб виробляти більш-менш корисні обчислення. У реальному світі такий комп’ютер може працювати максимум при 10,9% помилок. Припускаючи ідеальне обладнання, робота сіднейських вчених забезпечує допустимий поріг помилок в 43,7% – чотириразове поліпшення в порівнянні з нинішнім рівнем теоретичної моделі архітектури квантового обчислювального пристрою.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас