ЗАЗ повідав про свої плани на 2018 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЗАЗ повідав про свої плани на 2018 рік

Фондовий ринок
4893
Єдиний український автовиробник з виробництвом повного циклу Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАЗ), що входить до складу корпорації УкрАВТО, в 2018 році не планує випускати легкові автомобілі (за винятком ZAZ SENS), зосередившись на випуску комерційних ZAZ VIDA Cargo і ZAZ Lanos Cargo, а також автобусної техніки.
Як повідомили в прес-службі корпорації УкрАВТО, в даний час завод не очікує приросту випуску автотехніки порівняно з минулим роком, коли було вироблено 1682 автомобілі, в тому числі 1152 легкові авто (зокрема, 1150 од. Sens і дві VIDA).
“У поточному році ЗАЗ буде працювати в залежності від кон’юнктури ринку та економічної ситуації в країні. Обставини, внаслідок яких було фактично зупинено виробництво легкових автомобілів, в даний час зберігаються – це економічна нестабільність, різкий обвал курсу національної валюти і, як наслідок, катастрофічне зниження купівельної спроможності українців. Крім того, досі законодавчо не врегульована ситуація з ввезенням вживаних автомобілів з іноземною реєстрацією. У цій ситуації важко робити оптимістичні прогнози щодо збільшення обсягів виробництва на заводі”, – пояснюють у прес-службі.
З огляду на ці фактори у корпорації не конкретизують виробничі плани підприємства на поточний рік.
Як повідомлялося, до недавнього часу ПАТЗАЗ” методом повномасштабного виробництва випускав легкові автомобілі під брендом ZAZ (Lanos, Sens, Forzа, VIDA), а також вантажні пікапи Lanos і VIDA, вантажні автомобілі і автобуси на шасі і агрегатах індійської ТАТА.
Щодо прогнозу ситуації на ринку нових легкових автомобілів в Україні в 2018 році, в корпорації припустили, що ринок може продовжити зростання і додати близько 20% порівняно з 2017 роком, коли було продано 82,3 тис. авто.
Серед факторів, які будуть сприяти зростанню ринку – очікуване зростання економіки в 2018 році (за прогнозом уряду, очікується зростання ВВП на рівні 3%), розширення програм кредитування придбання автомобілів. Водночас на авторинок буде впливати і ситуація на валютному ринку.

Довідка Finance.ua:

  • В Україні на сьогодні виробництво легкових автомобілів фактично зберігає тільки завод “Єврокар”, який випускає автомобілі Skoda.
  • За даними асоціації “Укравтопром”, в 2017 році ринок нових легкових автомобілів в Україні зріс на чверть до 2016 року, до 82,3 тис. одиниць.
  • При цьому протягом року на український облік було поставлено 56,744 тис. імпортних легкових автомобілів з пробігом (без урахування авто з іноземною реєстрацією), що перевищило показник 2016 року в 3,3 разу.
  • ЗАЗ в 2016 році, коли фактично простоював з січня по вересень, скоротив чистий прибуток на 21% до 2015 року, до 511 млн грн, чистий збиток скоротився вдвічі, до 602,8 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас