«Розумне» покриття може змінювати твердість і самовідновлюватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Розумне» покриття може змінювати твердість і самовідновлюватися

Технології&Авто
903
Фахівці Харбінського політехнічного університету винайшли покриття для смартфонів, яке може бути одночасно жорстким і м’яким, і здатне відновлюватися після подряпин і тріщин, як жива шкіра.
«Ми розробили покриття, що самовідновлюється. За міцністю воно наближається до зубної емалі і при цьому повторює структуру епідермісу, – каже винахідник Мін Ян. – Це найбажаніша комбінація властивостей для сучасних самовідновлюваних матеріалів і покриттів».
Розумні покриття, що самовідновлюються, могли б допомогти заощадити величезні суми і знизити обсяг електронних відходів, але зазвичай вони не володіють достатньою жорсткістю і швидко зношуються. Винахід китайських учених не має цього недоліку – покриття служить довго і не так швидко ламається.
Його секрет полягає в використанні багатошарової структури. Зверху розміщується твердий шар оксиду графену, який забезпечує міцність, порівнянну із зубною емаллю. Під ним – м’який шар, причому саме їх поєднання забезпечує матеріалу унікальні властивості відновлення, які не притаманні жодному з них окремо. Такий принцип може виявитися придатним для будь-якої самовідновлюваної полімерної системи, вважає Ян.
В результаті виходить набагато більш довговічне покриття, яке може захистити все, від екранів телефонів до будівель, а його антибактеріальні властивості можуть знайти застосування в створенні медичних інструментів, пише Inverse. Виготовити прототип інженери обіцяють через 1 -2 роки.
Нещодавно японські дослідники повідомили про створення «вічного» скла для смартфонів, здатного відновлюватися без застосування високих температур. Воно має взаємовиключні властивості – високу механічну міцність і здатність до відновлення.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас