Система маркування товарів піском покладе край торгівлі контрафактом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Система маркування товарів піском покладе край торгівлі контрафактом

Технології&Авто
2175
Фахівці Університету Копенгагена розробили систему маркування товарів піском з рідкоземельними елементами, яка зможе покласти край торгівлі контрафактом.
В основі оптичної системи аутентифікації лежить звичайний пісок, щоправда, з домішками трьох рідкоземельних лантанідів — європію, тербію і диспрозію — кожен з яких світиться під впливом різної довжини хвиль. У ємність з піском опускається невеликий шматок липкої стрічки, і приклеєні до неї тисячі піщинок утворюють унікальний візерунок всього пару міліметрів завширшки. Ці «відбитки» можна наносити на метал, скло або шкіру.
Після нанесення такої мітки на виріб він фотографується в різних довжинах хвиль, і три зображення з частинками європію, тербію і диспрозію об’єднуються в одне, яке зберігається в цифровому вигляді в базі даних виробника. За допомогою спеціально розробленого пристрою та програми цифровий ключ використовується для аутентифікації фізичного ключа. За розрахунками винахідників, кодуюча ємність системи дорівнює 6×10 у 104 ступені, тобто її практично неможливо підробити.
Ця система буде відносно недорогою — вартість нанесення позначки складе близько однієї датської крони. Її вже запатентували, і зараз дослідники зайняті налаштуванням технології сканування. Очікується, що вона стане комерційно доступною в наступному році, повідомляє The Engineer.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас