Через схеми з "Смартбанку" було виведено 391,3 млн грн - ФГВФО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через схеми з "Смартбанку" було виведено 391,3 млн грн - ФГВФО

Кредит&Депозит
453
Наприкінці жовтня 2015 року банком було видано кредит на суму 51,3 млн грн. Відповідно до укладеного договору застави, у забезпечення за кредитом було передано товари в обороті – зернові культури урожаю 2015 року, які повинні були перебувати на зберіганні на зерновому складі. Утім, після віднесення банку до категорії неплатоспроможних при перевірці предмета застави, було встановлено, що заставне майно на зерновому складі відсутнє. Понад те, даний склад (елеватор), як з’ясувалось, був порожній з листопада 2015 року і зернових культур на зберіганні не мав. Кредит фактично виявився бланковим, а позичальник, вочевидь, надавав неправдиві (підроблені) документи.
Про це йдеться на сайті ФГВФО.
Схема була реалізована ще щонайменше трьома позичальниками. У листопаді 2015 року банк видав кредит, заборгованість за яким у подальшому перевищила 82,4 млн грн, під заставу виробничого обладнання та товарів в обороті. Фактичну наявність забезпечення позичальник підтвердив, зокрема, наданими договорами оренди складу, акту прийому-передачі та договору зберігання. Утім, уже після того, як банк перейшов в управління Фонду, з’ясувалось, що приміщення складів позичальником ніколи не використовувались, а самі договори оренди, зберігання, тощо – не укладалися.
Аналогічна схема виведення коштів з банку була реалізована ще одним позичальником: у заставу за кредитом на суму у 66,9 млн грн було передано іменні інвестиційні сертифікати. Вказані цінні папери були передані позичальником в заставу банку згідно з договором, та відповідно – заблоковані на користь банку. Та у день запровадження тимчасової адміністрації було проведено операцію щодо розблокування цінних паперів. При цьому банк як заставодержатель жодного погодження на здійснення операції з переведення цінних паперів не надавав. Підписи від імені банку на розпорядженні щодо розблокування та переказу цінних паперів були підроблені. Крім того, позичальником також було надано банку підроблені документи щодо права власності на чотири квартири, які були передані в іпотеку банку. Фактично в іпотеку банку було передано чуже майно.
За результатами виявлених фактів маніпуляцій із активами банку та виведення коштів уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПУАТ «Смартбанк» подано сім заяв про вчинення кримінальних правопорушень. Триває досудове розслідування.

Довідка Finance.ua:

  • 31 жовтня 2016 року затверджено ліквідаційну масу ПУАТ «Смартбанк» станом на 01.09.2016 року балансовою вартістю (без врахування резервів та переоцінки) – 391,19 млн грн. При цьому оціночна вартість активів, визначена сертифікованими суб’єктами оціночної діяльності, виявилась в 11 разів меншою – на рівні 36,06 млн грн.
  • Станом на початок січня 2018 року вкладниками банку за рахунок власних коштів ПУАТ «Смартбанк» отримано 544 534,65 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас