Гриби і бактерії перероблятимуть старі будинки на будматеріали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гриби і бактерії перероблятимуть старі будинки на будматеріали

Технології&Авто
642
Переробляти будівельне сміття на нові цеглини і панелі пропонує архітектор Кріс Маурер — причому прямо після знесення старих будинків, на місці і майже безкоштовно. Перетворювати відходи на нові будматеріали він хоче за допомогою біотехнології — грибів і бактерій.
До переїзду в США Кріс Маурер, голова redhouse studio, попрацював в Африці. І каже, що це навчило його мислити нестандартно й економити ресурси скрізь, де тільки можна. Він розповів сайту Inhabitat, що під час роботи над проектами в Штатах був збентежений кількістю відходів, які доводиться відвозити на звалище. Використовувати для створення будівельних матеріалів грибницю — ідея не нова, але Маурер має намір робити це прямо на будівництві після знесення будинку. Зараз він збирає на Kickstarter гроші на спорудження пересувного резервуара, щоб довести життєздатність ідеї.
Його проект Biocycler отримав підтримку NASA, Массачусетського технологічного інституту і Університету Акрона. У лабораторії все працює, запевняє він. Симбіоз грибів і бактерій, які живлять одне одного, формує розчин, який склеює будівельне сміття в нові цеглини і панелі. У резервуарі Biocycler сусідять гриби і бактерії, що виробляють кальцій. Грибниця розчиняє і одночасно склеює відходи в однорідну масу, потім її виливають у форму — цегли, панелей або черепиці — де маса поступово твердне і насичується кальцієм за допомогою бактерій.
Inhabitat зазначає, що майбутнім жителям може бути некомфортно в будинках, споруджених за допомогою якихось грибів і мікробів. Але Маурер впевнений, що час нових матеріалів вже настав, і тепер до будівництва треба залучати не тільки інженерів, а й біологів.
Над новими будівельними технологіями замислюються і в Кремнієвій долині. Індустрія вже давно потребує змін, і венчурні інвестори почали це розуміти. Радикально змінити підхід до будівництва повинні роботи-мулярі, будівельні принтери і розумна префабрикація, а розумні роботи-наглядачі зроблять більш ефективними і традиційні будівельні процеси.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас