У Голландії представили перший у світі 3D-надрукований гребний гвинт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Голландії представили перший у світі 3D-надрукований гребний гвинт

Технології&Авто
756
Голландські суднобудівники представили перший повністю надрукований корабельний гвинт. Якщо раніше 3D-принтери вміли створювати складні деталі або окремі модулі двигуна, то тепер — цілі литі конструкції, пише The Engineer.
Гвинт під назвою Waampeller важить 180 кг і має діаметр в 1,3 метра. Він був встановлений на буксирі, який працює в порту Роттердама. Waampeller був надрукований в лабораторії RAMLAB, яка є спільним проектом суднобудівної компанії Damen Shipyards Group, ІТ-компанії Autodesk, голландської компанії Promarin, що спеціалізується на гвинтах, порту Роттердама і сертифікаційної служби Bureau Veritas.
Назва Waampeller походить від англійської назви нового виду 3D-друку — «wire-arc additive manufacturing». По суті, це форма зварювання, де електрична дуга розплавляє, а потім розкладає дріт по необхідній траєкторії. Зазвичай її використовують для створення циліндричних або конічних виробів, де голівка принтера, рухаючись по спіралі, розкладає шари розплавленого металу.
Waam — дуже швидка технологія 3D-друку. Швидкість принтера становить десятки грамів вихідного матеріалу на хвилину, порівняно з міліграмами або мікрограмами у класичних 3D-принтерах, що працюють на пластикових порошках. Більш того, головка «принтера» прикріплена до роботизованої руки, яку використовують, наприклад, для складання автомобілів.
Waampeller був офіційно представлений публіці після серії тестів на буксирі від компанії Damen. Зокрема, гвинт перевірявся на міцність при високих обертах, падінні тяги і миттєвому переході на реверс. Після успішного проходження тестів, гвинт отримав сертифікацію від Bureau Veritas.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас