Китай офіційно заявив про намір створити Полярний Шовковий шлях в Арктиці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай офіційно заявив про намір створити Полярний Шовковий шлях в Арктиці

Казна та Політика
861
Китай у п’ятницю офіційно оголосив про намір розвивати ініціативу “Полярного Шовкового шляху” в Арктиці, створюючи морські торгові шляхи і зміцнюючи торгові відносини з різними країнами регіону.
В п’ятницю прес-канцелярія Держради КНР оприлюднила першу Білу книгу про арктичну політику Китаю, в якій говориться, що Пекін є важливою зацікавленою стороною у справах Арктики.
Китай не має територій в Арктиці, але Держрада відзначає його “географічну близькість” до полярних областей.
“Полярний Шовковий шлях” буде частиною більш широкої китайської програми “Пояс і шлях” (Економічний пояс Шовкового шляху і Морський Шовковий шлях 21-го століття).
Використання морських шляхів та природних ресурсів Арктики може мати величезний вплив на енергетичну стратегію та економічний розвиток Китаю, який входить до числа світових лідерів у сфері зовнішньої торгівлі і є найбільшим споживачем енергії в світі. Північний морський шлях дозволить Китаю швидше доставляти вантажі до Європи морем, ніж за 48 днів, які зараз у середньому займає дорога з північних портів КНР в Роттердам через Суецький канал, пише Financial Times. В минулому році російський арктичний танкер-газовоз Christophe de Margerie (“Крістоф де Маржері”) дістався з Норвегії до Південної Кореї без супроводу криголамом, і шлях зайняв всього 15 діб.
Серед китайських вантажних суден першим Північний морський шлях (Північно-Східний прохід) в 2013 році освоїв Yong Sheng, що належить Cosco Shipping. Влітку 2017 року цим маршрутом пройшли ще шість китайських суден.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас