НБУ спрогнозував показник інфляції на 2018 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ спрогнозував показник інфляції на 2018 рік

Казна та Політика
1026
Національний банк прогнозує зростання споживчих цін на рівні 8,9% за підсумками 2018 року.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
Зазначається, що споживча інфляція буде сповільнюватися і досягне цільового рівня в середині 2019 року.
“Протягом 2018-2020 років інфляція буде поступово знижуватися. Однак Національний банк прогнозує, що в 2018 році інфляція залишатиметься високою: 8,9% загальна і 8,2% базова”, – йдеться в ньому.
Такий інфляційний тиск буде зумовлений низкою факторів: вплив зростання цін сирих продуктів, який спостерігався торік (перш за все, м’яса і молока), на ціни продуктів з високим ступенем обробки; активне зростання споживчого попиту буде визначатися збільшенням доходів населення на тлі як підвищення соціальних стандартів урядом, так і подальшого зростання заробітної плати в приватному секторі при високому попиті на робочу силу.
Також тиск буде зумовлений підвищенням зовнішньої уразливості економіки України через затримку в продовженні співпраці з Міжнародним валютним фондом, що ускладнює для України залучення капіталу і, як наслідок, призводить до тиску на обмінний курс гривні; високими інфляційними очікуваннями населення і бізнесу, які викликані поточними темпами зростання споживчих цін і волатильністю на валютному ринку в останні місяці.
Зазначається, що будуть знижуватися як темпи зростання цін сирих продовольчих товарів, так і базова інфляція, яка істотно від них залежить.
В результаті інфляція повернеться до цільового діапазону в середині 2019 і складе 5,8% на кінець наступного року.
У 2020 році інфляція сповільниться до 5,0%, що відповідатиме центральному значенню цільового діапазону (5,0% +/- 1 п.п.).

Довідка Finance.ua:

  • Мета Національного банку на 2017 рік по інфляції становила 8% +/- 2 п.п., тоді як сама інфляція склала 13,7%.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас