Розробка 50-річної давності допомогла створити новий акумулятор — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розробка 50-річної давності допомогла створити новий акумулятор

Технології&Авто
3914
Фахівці МТІ переглянули ідею 50-річної давності – батарею на розплавах солей – і розробили недорогий, ефективний і надійний акумулятор з новим типом мембрани для масштабних електричних мереж.
Одна з основних проблем відновлюваної енергетики, особливо сонячної та вітрової, в тому, що енергія виробляється тільки при певній погоді, а не коли це необхідно. Ця проблема стане неактуальною, якщо вдасться створити недорогу і довговічну батарею, здатну зберігати електрику в масштабах мережі. Сучасні літієві батареї для цього підходять погано – незважаючи на свою високу продуктивність, ємність і невелику вагу, вони занадто дорогі, якщо мова заходить про масштаб цілого міста.
Ідея, яку взяли за основу дослідники з МТІ, полягає в використанні батарей на розплавах солей, наприклад, натрій-сірчаних або натрій-нікелевих. У них електроди перебувають у розплавленому стані, що забезпечує рух заряду між ними.
Зазвичай електроди відокремлюються один від одного спеціальною мембраною, яка пропускає тільки певні молекули. У минулому це завдання успішно виконував тонкий керамічний шар бета-глинозему, але комерційне використання цих батарей утруднено через крихкість кераміки.
Дослідники виявили новий метод поділу електродів – з цим справляється звичайна сталева ґратка, покрита нітридом титану. Там, де керамічна мембрана сортує молекули за їх фізичним обсягом, використовуючи для цього власні пори, сталева ґратка застосовує для досягнення того ж результату свої електричні властивості. І виявляється набагато більш довговічною, пише New Atlas.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас