Банки зберігають оптимізм щодо зростання кредитування МСБ і населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки зберігають оптимізм щодо зростання кредитування МСБ і населення

Казна та Політика
329
Українські банки зберігають позитивні очікування щодо зростання кредитування малого і середнього бізнесу (МСБ), а також населення протягом наступних 12 місяців, повідомляється в звіті “Опитування про умови кредитування”, оприлюдненому на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
За даними центробанку, 72% опитаних банків очікують збільшення корпоративного кредитного портфеля протягом наступних 12 місяців, при цьому відповідні очікування зберігаються вже п’ятий квартал поспіль.
Зростання кредитування домогосподарств очікує 67% опитаних банків, що є максимальним відсотком з початку проведення опитування в 2015 році.
Крім того, вже традиційно оптимістичні очікування банків щодо подальшого припливу депозитів від населення і бізнесу.
Згідно з опитуванням, останнім часом помітно зросла частка схвалення банками заявок на кредити МСБ, притім три чверті респондентів у четвертому кварталі 2017 року не міняли стандарти корпоративного кредитування. Зріс також рівень схвалення заявок на кредити населенню – як іпотечні, так і споживчі.
“На думку респондентів, основна причина зростання кредитування – зниження ставок. Крім того, цьому посприяло ослаблення банками вимог до застави”, – повідомляється на веб-сайті НБУ.
Більшість банків очікує, що в першому кварталі поточного року стандарти кредитування не зміняться або будуть дещо пом’якшені. Водночас деякі великі банки планують посилити стандарти корпоративного кредитування і, в першу чергу, при наданні валютних кредитів.
Банки також відзначили істотне підвищення попиту населення і бізнесу на кредити протягом четвертого кварталу 2017 року. При цьому попит зростав на всі види кредитів, але найшвидше – на короткострокові і гривневі.
“Попит малих і середніх підприємств частково був викликаний зниженням процентних ставок, великих – потребами в оборотному капіталі та інвестиціях. Головними драйверами попиту на іпотечні та споживчі кредити було зниження процентних ставок і поліпшення споживчих настроїв”, – вважають опитані банки.
Трохи більше половини опитаних банків (52%) очікують подальшого зростання попиту бізнесу на кредити в першому кварталі 2018 року, 33% – на іпотечні кредити, 46% – на споживчі кредити.
Опитані банки також відзначили підвищення в четвертому кварталі 2017 року кредитного ризику: про це заявили 60% респондентів. У цей період також зросли, але меншою мірою, валютний ризик і ризик ліквідності. Процентний ризик залишається низьким чотири квартали поспіль, операційний – не змінився.
У першому кварталі 2018 року банки очікують зростання кредитного, валютного та операційного ризиків, а також вперше, починаючи з третього кварталу 2015 року, зростання процентного ризику.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас