"Укренерго" планує перейти на стимулююче тарифоутворення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укренерго" планує перейти на стимулююче тарифоутворення

Енергетика
673
НЕК “Укренерго” буде ініціювати перехід на стимулююче тарифоутворення (Regulatory Asset Base, RAB-регулювання) з 2019 року, говориться в прес-релізі держпідприємства.
У прес-службі нагадують, що для переходу на RAB-регулювання компанії необхідно провести оцінку активів і виконати інвестиційну програму за рік, що передує переходу на стимулююче тарифоутворення, не менше ніж на 95%.
Тому “Укренерго” зосередиться на виконанні вищезазначених умов та буде ініціювати перед регулятором свій перехід на стимулююче тарифоутворення в 2019 році.
“Запровадження стимулюючого тарифоутворення дозволить “Укренерго” більш гнучко здійснювати свою діяльність і грати за єдиними правилами з нашими європейськими партнерами. Ще одним бажаним для нас кроком з боку регулятора повинен стати перехід до затвердження інвестиційних програм не на найближчий рік, а хоча б на 3-5 років. Такий горизонт планування зробить компанію більш зрозумілою для кредиторів, адже реалізація більшості проектів розрахована на кілька років”, – зазначив голова НЕК Всеволод Ковальчук.
Як повідомлялося, з 11 січня 2018 року набули чинності рішення Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), необхідні для переведення НЕК “Укренерго” на стимулююче регулювання.

Довідка Finance.ua:

  • RAB-регулювання – це система довгострокового тарифоутворення, що широко застосовується в європейських країнах, основною метою якої є залучення інвестицій у розвиток і модернізацію електромереж, тоді як на сьогодні тарифи для компаній електроенергетичного сектору розраховуються за принципом “витрати плюс”.
  • “Укренерго” здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас