НБУ почне публікувати обговорення рішень щодо облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ почне публікувати обговорення рішень щодо облікової ставки

Казна та Політика
353
Національний банк планує почати оприлюднення підсумків дискусії членів комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки для підвищення прозорості та передбачуваності монетарної політики.
У НБУ відзначили, що прес-релізи про рішення щодо монетарної політики, які в даний час є основним інструментом комунікацій на цю тему, відображають консенсусну позицію правління Національного банку.
“Однак для подальшого посилення прозорості монетарної політики Нацбанк планує за прикладом передових центробанків-таргетерів інфляції почати опублікування опису дискусії між членами комітету з монетарної політики, яка передувала ухваленню рішення”, – повідомили в НБУ.
Регулятор заявляє, що така публікація спрямована на посилення розуміння учасниками ринку логіки і мотивації монетарних рішень правління НБУ. Зазначене сприятиме підвищенню спроможності учасників ринку передбачати подальші зміни в монетарній політиці НБУ.
«Це буде сприяти посиленню дії процентного каналу трансмісійного механізму та більш ефективному управлінню інфляційними очікуваннями», – пояснив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.
У Нацбанку нагадали, що комітет з монетарної політики є консультативним внутрішнім органом НБУ, створеним з метою обміну інформацією та думками щодо формулювання та реалізації монетарної політики для забезпечення цінової стабільності. До складу комітету входить голова НБУ, інші члени правління НБУ, а також директори департаментів монетарної політики та економічного аналізу, відкритих ринків, фінансової стабільності, статистики та звітності. Засідання комітету відбуваються напередодні засідань правління НБУ з монетарних питань.
Новий документ «Підсумки дискусії членів комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки» буде містити знеособлену позицію всіх членів комітету з необхідного монетарного рішення та відповідну аргументацію. Він буде регулярно публікуватися в розділі «Монетарна політика» на 11-й день після ухвалення рішення щодо монетарної політики. Перше оприлюднення підсумків відбудеться за результатами комітету, запланованого на 23-24 січня 2018 року, і очікується 5 лютого цього року.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас