Мінфін пропонує вдосконалити верифікацію кінцевих бенефіціарів компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пропонує вдосконалити верифікацію кінцевих бенефіціарів компаній

Фондовий ринок
202
Міністерство фінансів України має намір удосконалити верифікацію кінцевих бенефіціарних власників компаній з метою перевірки, чи зазначені вони в реєстрі як кінцеві бенефіціари, власники чи тільки номінальні особи.
Доопрацьований законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних шахрайським шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” оприлюднено на сайті міністерства.
Зокрема, пропонується віднести зобов’язання встановлення кінцевих бенефіціарів до елементів фінансового моніторингу для більшості фінустанов і представників регульованих професій, до яких належать нотаріуси, аудитори, бухгалтери, юристи, адвокати, ріелтори, податкові консультанти.
Згідно з повідомленням Мінфіну, законопроект також передбачає введення нових правил для фінансових операцій високопоставлених державних осіб і чиновників, а також суддів, прокурорів, народних депутатів, членів їхніх сімей, зобов’язавши їх надавати необхідну документацію про їхній фінансовий та майновий стан.
Водночас проект закону розширює коло суб’єктів первинного фінансового моніторингу (СПФМ), які зобов’язані повідомляти Держфінмоніторинг про підозрілі фінансові операції, за рахунок осіб, які надають інформаційно-консультаційні послуги з оподаткування, вказує оприлюднена пояснювальна записка до законопроекту.
Серед інших нововведень також спрощення визначення кола політично значимих осіб на основі поданих декларацій у Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) і створення Державного реєстру національних публічних діячів і членів їхніх сімей, йдеться в пояснювальній записці.
При цьому законопроект встановлює зобов’язання за платіжними системами супроводжувати грошові перекази інформацією про платника і одержувача, а також забезпечувати повноту такої інформації.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас