72% боргів за газ сформовані через бюджетні неплатежі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

72% боргів за газ сформовані через бюджетні неплатежі

Енергетика
519
На 1 січня 2018 року загальний борг в рамках постачання газу за ПСО групи компаній РГК склав 19,9 мільярда гривень, з яких 14,4 мільярда припадає на бюджетну заборгованість з фінансування субсидій.
Про це повідомляється в прес-релізі Регіональної газової компанії.
“Борг бюджету, який становить 72% від загальної заборгованості групи компаній РГК, сформувався через існуючу до цього часу систему клірингових міжбюджетних розрахунків за субсидіями. Ця система розрахунків створила багатомільярдні борги бюджету перед компаніями-постачальниками, які забезпечують населення газом в рамках ПСО”, – йдеться в прес-релізі.
Відзначається, що така фінансова модель була головною перешкодою для виходу на ринок нових компаній і розвитку конкуренції, без якої неможливе зниження цін на газ для споживачів.
“Бюджетна заборгованість сформувалася протягом останніх двох років, в умовах, коли всі розрахунки за субсидіями на газ проводилися виключно через НАК “Нафтогаз України”. Ця компанія стала неформальним кліринговим центром, де в ручному режимі регулюються терміни та обсяги проведення розрахунків по всьому ланцюжку постачання газу населенню”, – зазначили в РГК.
Повідомляється, що саме бюджетна заборгованість за субсидіями стала ключовою проблемою на ринку – на нього припадає дві третини від загального боргу за спожитий населенням газ.
Залишок заборгованості у розмірі 5,5 млрд гривень складають поточні борги споживачів за відпущений газ.
У травні минулого року група компаній РГК повідомляла, що за результатами опалювального періоду 2016-2017 років рівень розрахунків з НАК “Нафтогаз України” склав 97%.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас