Виявлено новий надпровідний сплав з унікальними властивостями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виявлено новий надпровідний сплав з унікальними властивостями

Технології&Авто
3337
Група вчених з Китайської академії наук і Прінстонського Університету відкрила металевий сплав, здатний проводити електрику з нульовим опором у величезному діапазоні тиску — від навколишнього середовища до тиску в центрі ядра Землі.
Матеріал належить до нової групи високоентропійних сплавів (ВЕС), що складаються з випадкової атомної суміші елементів з розділу перехідних металів у періодичній таблиці. ВЕС цікаві з кількох точок зору, зокрема структурою — вона у них проста металева, але метали розташовані випадковим чином на решітці, тобто кожен сплав має властивості як скла, так і кристала.
Унікальність даного ВЕС полягає в тому, що він може бути надпровідником при будь-якому тиску, від низького до дуже високого. Сам сплав при цьому складається з танталу, ніобію, гафнію, цирконію і титану.
«Ми провели спостереження, які показали, що цей ВЕС перебуває в стані нульового електричного опору на всьому діапазоні від тиску в один бар до тиску зовнішнього ядра Землі», — говорить один з керівників дослідного проекту, професор Лілін Сунь. Інший такий матеріал науці не відомий.
При випробуванні сплаву вчені використовували алмазне ковадло, що складається з двох відполірованих граней діаманта, між якими був затиснутий зразок. Для створення потрібного тиску калетта (вістря) кожного каменю дорівнювала 40 мікронам, тобто приблизно половині діаметра людського волосся. А для збирання даних був використаний метод дифракції рентгенівських променів у поєднанні з вимірюванням питомого опору і магнітоопору.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас