Експерт спрогнозував подальше падіння гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт спрогнозував подальше падіння гривні

Валюта
14872
Поки курс гривні буде падати, доки зростатимуть ціни на енергоносії. НБУ не варто очікувати стабільної гривні при чинному уряді і керівництві.
Про це розповів Андрій Новак, економічний експерт, передає “24 Канал”. “Енергоносії в Україні – здебільшого імпортні, як газ, так і нафтопродукти й вугілля. Тому є пряма залежність курсу гривні і цін на енергоносії. Це викликає ланцюгову реакцію – підвищення на всі без винятку товари і послуги”, – пояснив він.
Також Новак вважає, що гривня і далі продовжить падіння. Хоча, наголошує експерт, уже два роки для цього немає економічних і фінансових причин. Адже в Україні збалансована зовнішня торгівля, постійно йде потік валюти від заробітчан, який щороку складає від $8 млрд до $12 млрд. А також останні три з половиню роки Україна отримує найбільшу зовнішню фінансову підтримку.
Фахівець стверджує: “Гривня вже давно мала бути стабільною і поступово зміцнюватися. Тому девальвація гривні штучна. Таким чином уряд, по-перше, наповнює Держбюджет через інфляційний ефект, по-друге, задовольняє апетити експортерів, де-факто, головних політичних груп в Україні. Для експортерів чим дорожча іноземна валюта, тим краще. Тому що в них валютна виручка”.
Тому переконаний, що при чинному уряді і керівництві НБУ не варто очікувати стабільної гривні. В Держбюджеті на 2018 рік закладена подальша девальвація гривні мінімум до 30 гривень за долар. Не виключено, наголошує Новак, що уряд і НБУ захочуть виконати і перевиконати план з девальвації.
За матеріалами:
Телеканал 24
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас