У Швейцарії розробили цеглу з найкращою в світі теплоізоляцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швейцарії розробили цеглу з найкращою в світі теплоізоляцією

Технології&Авто
2628
Інженери швейцарського дослідного інституту Empa створили цеглини з найкращими на сьогодні ізоляційними показниками, заповнивши їх аерогелем.
Аерогелі — матеріали, в яких рідкий компонент гелю замінений на газоподібний. Крім того, що вони вкрай легкі, у них дуже високі теплоізоляційні якості. Янніс Вернер і його колеги з Empa розробили аерогель, який легко заповнює отвори глиняних цеглин.
Порівняно з цими так званими «аероцеглинами», цегла тієї ж структури і товщини з ізоляцією з перлітового наповнювача на третину гірше утримує тепло. Це означає, що стіни з аероцегли можна будувати на 35% тоншими при таких самих теплоізоляційних якостях.
Відмінність проявилося ще більш яскраво, коли аероцеглу порівняли зі старою доброю неізольованою цеглою, яка проводить тепло у 8 разів краще. За розрахунками Empa, для того, щоб викласти з цих цеглин стіну, що так само добре захищає від холоду, як 20-см стіна з аероцегли, вона повинна бути завширшки 2 метри.
На жаль, є й заковика — аерогель, який зараз використовується в цих нових цеглинах, досить дорогий: один квадратний метр стіни обійдеться на $520 дорожче від звичайної стіни. Проте, Вернер сподівається, що технологічний прогрес дозволить знизити вартість матеріалу, і тоді аероцегла зможе стати практичною заміною шарів ізоляції, пише New Atlas.
Надлегкий срібний аерогель з унікальними властивостями розробили вчені Національної лабораторії Лоренс Лівермор — він легкий, пористий, з високою електро- і низькою теплопровідністю. Винахідники пропонують використовувати його у виробництві акумуляторів та електроніки.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас