Фінансист пояснив, чому Україні не вигідно втрачати підтримку МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансист пояснив, чому Україні не вигідно втрачати підтримку МВФ

Казна та Політика
472
“Резерви Національного Банку без коштів МВФ критично малі. Дефіцит бюджету покрити не вдасться. Про вхід нових грошей мріяти не доведеться. Перше, що прореагує – це курс валют. Потім буде скорочення витрат бюджету. Або, якщо його не буде, то інфляція сама скоротить реальні витрати. Девальвація гривні призведе до росту вартості імпортних товарів”, – написав у Facebook інвестиційний банкір Сергій Фурса.
Експерт наголосив, що Україна має діяти самостійно, а не постійно чекати міжнародної підтримки.
“Помилково сприймати МВФ як чарівника в блакитному вертольоті, який прилітає і творить чудеса. Ця інституція – не чарівник. Вона покликана рятувати, підтримувати у важку хвилину, але ніколи не зробить чогось замість нас. У 2014-2015 роках ми вийшли з економічної кризи завдяки макроекономічній стабілізації, досягнутої роботою в програмі МВФ”, – каже Фурса.
Він додав, що Україна дійсно пройшла через девальвацію і падіння економіки, посилені війною.
“До 2014 року було накопичено критичну кількість дисбалансів, які не могли бути усунені інакше. Штучне стримування курсу гривні, величезний дефіцит бюджету, зрадлива корупція мали наслідки. І результат ми побачили в 2014 і 2015 роках. Це розплата за минулі помилки, але не катастрофа, якої вдалося уникнути завдяки програмі з МВФ”, – наголосив Фурса.
Експерт зауважив, що без підтримки МВФ західні інвестори закриють будь-які програми по інвестиції в Україну. Резерви країни у такому випадку почнуть танути. Не варто буде чекати економічного зростання.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас