Гени міног дадуть людині можливість відновлювати спинний мозок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гени міног дадуть людині можливість відновлювати спинний мозок

Технології&Авто
523
Еволюційні шляхи людей і міног (далеких родичів риб) розійшлися 550 млн років тому. Однак у нас все ще багато спільного, принаймні, з точки зору генетики. Як показало дослідження, гени, які допомагають міногам відновлювати спинний мозок, присутні і в організмі людини. Про відкриття повідомляє Science Daily.
Учені вже давно знають, що міноги здатні повністю відновити функцію пошкодженого спинного мозку. Тварина здатна всього за 10-12 тижнів повернутися від паралічу до повноцінної рухової активності. Проте дотепер було невідомо, які молекулярні механізми відповідають за здатність міног до регенерації. У новому дослідженні були визначені всі гени, які діяли у процесі відновлення спинного мозку цих істот.
Проби відбиралися протягом трьох місяців, починаючи з моменту травми і до повного відновлення. Потім ці дані проаналізували і порівняли із зразками, узятими у здорової міноги. Як і очікувалося, експресія багатьох генів змінювалася в процесі регенерації, причому зміни в активності деяких з них були спровоковані безпосередньо розрізанням спинного мозку. Особливо важливу роль у відновленні відігравав сигнальний шлях Wnt, що відповідає за розвиток тканин: при його хімічному блокуванні здатність плавати не поверталася.
Як виявилося, багато з генів, що відповідають за регенерацію спинного мозку міног, присутні і працюють у ссавців. Однак у них вони беруть участь у відновленні периферичної нервової системи. Можливо, в довгостроковій перспективі ці гени і сигнальні шляхи можна буде використовувати, щоб лікувати травми спинного мозку у людей.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас