На руднику Gem Diamonds в Лесото знайдено 5-й за розміром діамант у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На руднику Gem Diamonds в Лесото знайдено 5-й за розміром діамант у світі

Світ
806
Один з найбільших алмазів у світовій історії знайдено на руднику Letseng в Лесото, що належить Gem Diamonds Ltd.: маса дорогоцінного каменя виняткової якості становить 910 каратів, говориться в повідомленні компанії.
Безбарвний (шкала D) камінь відноситься до типу IIa, тобто майже не містить домішок азоту або бору; таких алмазів у світі менше 1% видобутку. Він є п’ятим за величиною з коли-небудь виявлених у світі і найбільшим для Лесото.
Курс акцій Gem Diamonds підскочив на 13% на торгах у Лондоні в понеділок.
Рудник Letseng славиться розмірами і якістю алмазів. З 2006 року тут були знайдені 4 з 20 найбільших білих алмазів світу. Рекордним став алмаз Обіцянка Лесото (Lesotho Promise) 603 карата. Бездоганна якість забезпечує знахідкам з цього рудника найвищу середню вартість в світі – близько $2 тис. за карат в минулому році при середньосвітовому показнику в $120 за карат.
Gem Diamonds поки що не розкриває плани на цей алмаз і не намагається оцінити його потенційну вартість. Канадська Lucara Diamond в минулому році продала найбільший за століття алмаз Lesedi la Rona масою понад 1100 каратів за $53 млн ($47,8 тис. карат). Однак роком раніше вона виручила рекордні $63 млн за камінь меншого розміру (813 каратів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас