Європейці втратять мільярди при відновленні закупівель Україною газу у РФ - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейці втратять мільярди при відновленні закупівель Україною газу у РФ - Bloomberg

Енергетика
3821
Виконання Україною рішення Стокгольмського арбітражу про відновлення закупівлі природного газу на кордоні з Росією призведе до зниження доходів європейських постачальників на 1,2 мільярда доларів в 2018 році.
Про це повідомляє Bloomberg.
Як зазначає агентство, в 2017 році Україна імпортувала з ЄС 14 млрд куб м газу, що можна порівняти з річним споживанням Бельгії.
Енергокомпанії ЄС стали поставляти в Україну газ з 2013 року, коли в Європі відбулося падіння внутрішнього попиту.
Однак з 2018 по 2019 рік включно держпідприємство НАК “Нафтогаз України”, відповідно до контрактів, буде купувати 5 млрд кубічних метрів газу з передоплатою 80% на рік у російського “Газпрому” згідно з контрактом і постановою Стокгольмського суду.
За умови, що зазначений газ буде поставлятися за середньою ціною імпорту станом на жовтень минулого року, сума, на яку знизиться прибуток європейських трейдерів, складе 1,2 млрд доларів.

Довідка Finance.ua:

  • Український Національний нафтогазовий холдинг “Нафтогаз України” почав судові розгляди з російським “Газпромом” за двома контрактами: з транзиту російського газу до ЄС через територію України і купівлі-продажу Україною російського газу.
  • 1 червня Стокгольмський арбітраж ухвалив проміжне рішення на користь “Нафтогазу”, переглянувши ціни за укладеним в 2009 році контрактом на закупівлю газу у російського монополіста з урахуванням ринкових умов.
  • Крім того, Стокгольмський суд скасував вимогу “Газпрому”, згідно з якою Україна повинна була щороку купувати 52 мільярди кубометрів газу або оплачувати його вартість, при цьому не вибираючи весь обсяг (принцип “бери або плати”).
  • Стокгольмський арбітраж знизив ціну газу для НАК “Нафтогаз України”, що закуповується у російського “Газпрому”, у другому кварталі 2014 року на 27,4% – до 352 доларів з 485 доларів за 1 тисячу кубометрів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас