Гонтарева і Фукс прокоментували звинувачення в сприянні виведенню Януковичем грошей з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гонтарева і Фукс прокоментували звинувачення в сприянні виведенню Януковичем грошей з України

Фондовий ринок
1170
В оприлюдненій телеканалом Al Jazееra схемі виведення з України грошей оточенням Віктора Януковича фігурують екс-голова НБУ Валерія Гонтарева, олігарх Сергій Курченко, нардеп Олександр Онищенко та бізнесмен Павло Фукс. Готівка і облігації внутрішньої державної позики переводилися на кіпрську компанію, а посередником була саме головний банкір України, яка на той час працювала в компанії Investment Capital Ukraine, йдеться в сюжеті ТСН.
У коментарі ТСН бізнесмен з Харкова і Москви Павло Фукс заперечував факт купівлі офшору, але заявив, що на нього багато разів виходили з такою пропозицією.
“Те, що стосується мене, інформація не те що є некоректною, а на рівні чуток. Мені це колись реально пропонували, я обговорював це, причому не одна людина ходила “по ринку”, але далі обговорення це не пішло”, – заявив він і заперечив, що з такими пропозиціями звертався Курченко.
“Ні, з Курченком я не знайомий”, – запевнив бізнесмен. Фукс також зазначив, що ніколи не розглядав питання про придбання компаній, пов’язаних з цією людиною.
“Я навіть назви компаній дізнався з преси, і коли раніше в пресі публікувалися назви, я таких не пам’ятаю. Мені пропонували колись тільки одну компанію”, – сказав підприємець.
Він також спростував існування спільних справ і з українським нардепом Онищенком, зокрема і щодо кіпрських офшорів.
“Ніколи його не складав і наочно побачив, тільки коли Онищенка затримували і потім публікувалися ці документи в пресі. Можливо, вони готували пропозицію для мене, але я навіть не пам’ятаю, чи пропонував він мені це”, – пояснив Фукс.
За його словами, згадана в розслідуванні Al Jazееra кіпрська компанія йому не належить, а українських облігацій у нього немає, ніколи не було, і купувати він їх не планує. Причому себе Фукс ідентифікує виключно з Україною.
“Тільки український. Інших паспортів у мене немає”, – запевнив він. А матеріали арабського телеканалу підприємець пояснив інтересами конкурентів.
“Це, мабуть, багатьом вигідно. Я хочу інвестувати в деякі проекти і, можливо, комусь заважаю. Думаю, в рамках розслідування щодо Онищенка, оскільки я в цих матеріалах, мене кудись вплутують”, – припустив Фукс.
Гонтарева заявила, що не бачить нічого поганого в тому, що передавала в борг облігації держпозики українському бюджету. Незважаючи на закиди в співучасті, вона стверджує, що її компанія була лише фінансовим посередником, а ГПУ в цій справі її не допитувала.

Довідка Finance.ua:

  • 10 січня 2018 року Al Jazeera опублікувала засекречений через вміст держтаємниці текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року.
  • За інформацією Al Jazeera, текст вироку розкриває схеми, за якими здійснювався грабіж держави за Віктора Януковича, і задається питанням, чому рішення суду було засекречено.
  • Телеканал зазначив, що винесення такого вироку без участі компаній-нерезидентів в закритому режимі дає привід цим компаніям домагатися повернення частини або всіх $1,5 млрд, що потрапили під спецконфіскацію.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас