Чому засекретили рішення суду щодо спецконфіскації "грошей Януковича": в ГПУ назвали причину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому засекретили рішення суду щодо спецконфіскації "грошей Януковича": в ГПУ назвали причину

Казна та Політика
592
Секретне рішення Краматорського суду щодо спецконфіскації 1,5 мільярда доларів “сім’ї Януковича”, яке опублікувало видання Al Jazeera, пов’язане із захистом судді і свідків у даній справі, а також через те, що стосовно багатьох компаній, що фігурують у документі, тривають розслідування. Про це заявив на брифінгу заступник генпрокурора України Євген Єнін.
“Чому ми прийняли рішення про засекречування цього вироку? Зовсім не тому, щоб прикрити когось із посадових осіб або якихось окремих комерційних структур, їх там сотні. Ми мотивували своє рішення тим, що стосовно переважної більшості зазначених компаній на сьогоднішній день тривають активні слідчі дії, в тому числі в іноземних юрисдикціях за допомогою каналів міжнародної правової допомоги”, – заявив Єнін.
Крім того, засекречування рішення суду пов’язане з захистом людей, які причетні до цього кримінального процесу, зазначив він.
“Як ви знаєте, замовити вбивство в цій країні коштує всього кілька тисяч доларів. І уявіть собі ті ризики, які бере на себе той чи інший свідок, особа, яка йде на угоду зі слідством, суддя, експерт, кожен учасник кримінального процесу, який бере на себе величезну юридичну відповідальність, перед яким стоять величезні ризики фізичного знищення його або членів його сім’ї. Всі вони на сьогоднішній день перебувають під захистом нашої держави, і ми несемо відповідальність за їх фізичну безпеку”, – сказав заступник генпрокурора.
Єнін підкреслив, що для того, щоб конфіскувати кошти “родини Януковича”, було оголошено близько 30 вироків щодо інших учасників злочинної групи з нафтогазової та банківської сфер.

Довідка Finance.ua:

  • 10 січня 2018 року Al Jazeera опублікувала засекречений через вміст держтаємниці текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року.
  • За інформацією Al Jazeera, текст вироку розкриває схеми, за якими здійснювався грабіж держави при Вікторі Януковичі, і задається питанням, чому рішення суду було засекречено.
  • Телеканал зазначив, що винесення такого вироку без участі компаній-нерезидентів в закритому режимі дає привід цим компаніям домагатися повернення частини або всіх $1,5 млрд, що потрапили під спецконфіскацію.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас