У Кореї розробили найтонші OLED-нитки для натільних дисплеїв (фото) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Кореї розробили найтонші OLED-нитки для натільних дисплеїв (фото)

Технології&Авто
638
Вчені з Корейського інституту передових технологій (KAIST) розробили найтонші нитки з високоефективними органічними світлодіодами. Технологія дозволить вбудовувати мініатюрні OLED-дисплеї в тканини діаметром 90 мкм, що можна порівняти з діаметром людської волосини. Результати дослідження опублікували в журналі Nano Letters.
Групі корейських вчених вдалося «вплести» органічні світлодіоди в нитки, які за товщиною поступаються людській волосині. При цьому вони відрізняються високою ефективністю і довговічністю – двома властивостями, яких зазвичай бракує натільним OLED-дисплеям.
Як пише Science Daily, яскравість волокон з OLED склала 10 000 кд/м2, а коефіцієнт корисної дії – 11 кд/А. Тканини з вплетеними світлодіодами можуть витримувати деформацію до 4,3%, втрачаючи при цьому не більше 10% продуктивності.
Щоб добитися таких результатів, вчені з KAIST розробили методику створення OLED спеціально для тонких волокон. При плетінні застосовуються низькі температури, тому технологію можна використовувати навіть на тканому полотні і в’язаних тканинах без порушення їх цілісності.
У Кореї розробили найтонші OLED-нитки для натільних дисплеїв (фото)
Також розробка корейських вчених дозволяє створювати OLED-нитки з діаметром від 300 мкм до 90 мкм, що майже порівнянно з товщиною людської волосини.
Вчені сподіваються, що нова технологія зробить натільні OLED-дисплеї доступнішими. У 2016 році та ж група дослідників з KAIST розробила метод покриття зануренням, який дозволяє рівномірно розміщувати шари полімерних світлодіодів з високою яскравістю навіть на тонкій тканині. Цю методику вони якраз застосували в своїй останній розробці. Також в серпні вчені представили самий гнучкий в світі OLED-дисплей на тканині. Світлодіоди продовжували справно працювати навіть при радіусі вигину 2 мм.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас