АМКУ рекомендував Мінфіну переглянути наглядові ради держбанків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ рекомендував Мінфіну переглянути наглядові ради держбанків

Казна та Політика
174
Одні і ті самі представники держави на посадах в наглядових радах держбанків можуть бути причиною спотворення конкуренції на ринку банківських послуг.
Про це йдеться в рекомендації, яку дав Антимонопольний комітет України (АМКУ) Міністерству фінансів.
“З метою недопущення спотворення конкуренції на ринку банківських послуг, вжити заходів із забезпечення умов призначення голів та членів наглядових рад державного банку і банку з державною часткою, що унеможливлюють здійснення ними узгодженої поведінки або вирішального впливу на ринок”, – йдеться в документі.
В АМКУ відзначили, що його рекомендації є обов’язковими і про їх результати слід повідомити в 30-денний термін.
Комітет вказує на те, що в даний час в кожному з чотирьох держбанків – ПриватБанку, Ощадбанку, Укрексімбанку та Укргазбанку – є члени наглядових рад трьох інших держбанків. Крім того, голова наглядової ради Ощадбанку є також головою наглядової ради Укрексімбанку.
“Ринкове становище банків держсектору і одночасне заняття одними і тими ж особами посад в органах управління декількох таких банків може мати негативний вплив на конкуренцію на ринку банківських послуг”, – заявили у відомстві.
У комітеті відзначили, що Нацбанк також виступає за створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю держбанків через наглядові ради, більшість у складі яких становитимуть незалежні члени.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас