Країни Азії, Близького і Середнього Сходу зацікавлені закуповувати великі партії українського халяльного м'яса - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Азії, Близького і Середнього Сходу зацікавлені закуповувати великі партії українського халяльного м'яса - експерти

Аграрний ринок
780
На думку експертів, на сьогоднішній день експорт яловичини є одним з найбільш перспективних напрямків для скотарів. Країни Азії, Близького і Середнього Сходу зацікавлені закуповувати великі партії українського халяльного м’яса.
Судячи зі статистики, аграрії починають це розуміти, повідомляє Центр громадського моніторингу та контролю.
«За 9 місяців 2017 року збільшився експорт української мороженої яловичини в 1,9 разу і становить 21,6 тис. тонн. Також помітно зріс експорт української живої ВРХ. Цей показник досяг 51 тис. голів за минулий рік», – коментує заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ольга Трофімцева.
Зараз обсяги експорту яловичини і субпродуктів становлять близько 200 млн дол. щорічно.
Країни Азії, Близького і Середнього Сходу зацікавлені закуповувати великі партії українського халяльного м'яса - експерти
Але при цьому потенційно держава могла б поставляти на зовнішні ринки продукції на 2 млрд дол., переконаний економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.
Адже в Україні щороку народжується близько мільйона бичків, але вони не доживають до необхідної кондиції – їх забивають раніше. Селяни зазвичай воліють продавати молоко, а не випоювати ним телят до віку відгодівлі.
«В Україні худоба в рази дешевша, ніж в інших країнах світу, тому за нашими бичками черга покупців вишиковується. Ось чому забивати молодих телят невигідно з економічної точки зору. Адже їх можна відгодувати і успішно продати за валюту», – пояснює голова Асоціації тваринників України Ірина Пономар.
На думку експерта, потрібно впроваджувати державний механізм компенсації вартості молока, витраченого на годування телят, і будувати халяльні забійні цехи, де можна було б переробляти м’ясо бичків, вирощених не тільки в промислових господарствах, але і на приватних і сімейних фермах. Це дозволить освоювати зовнішній ринок охолодженої яловичини – продукції з високою доданою вартістю, на якому Україна зараз майже не представлена.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас