Квадрокоптери навчилися літати зграями без GPS (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квадрокоптери навчилися літати зграями без GPS (відео)

Світ
1534
Всі ми бачили в інтернеті чудові ролики, в яких групи квадрокоптерів злагоджено переміщалися і здійснювали синхронні трюки. Однак, в більшості таких випадків навігація дронів спиралася на зовнішні дані про їхнє положення – наприклад, на GPS або систему захвату руху. Але в деяких випадках ця інформація недоступна, тому дослідники хочуть навчити дрони літати зграями і без неї.
Найбільших успіхів досягли вчені з Університету Пенсільванії, про роботу яких повідомляє IEEE Spectrum. Їм вдалося навчити рій з дванадцяти 250-грамових квадрокоптерів літати щільним строєм, використовуючи лише одну маленьку камеру і простий інерційний вимірювальний блок. Це найбільша зграя дронів, здатна до синхронного руху без опори на GPS і інші подібні технології.
Для оцінки власного положення дрони використовували камери, визначаючи, в який бік рухаються об’єкти в їх полі зору. Зазвичай цей підхід призводить до наростання помилок з плином часу, але дослідникам вдалося скоротити їх до незначних величин – менше півметра після 100 метрів польоту. Інформацію про своє положення коптер відправляє на наземну станцію, яка збирає дані від різних дронів і посилає назад в рій набір цільових координат і час початку руху. Траєкторію руху кожен безпілотник розробляє самостійно.
На жаль, на відміну від тварин, які рухаються групами, наприклад, перелітних птахів, дрони не усвідомлюють себе частиною зграї і не орієнтуються на рухи сусідів. Проте, система працює добре, і коптери не зіштовхуються. Випробування проводилися за межами приміщення, що показало ефективність системи при низькому освітленості й у вітряну погоду.
Стартап Zipline використовує невеликі дрони для доставки ліків і донорської крові. В даний час робота компанії зосереджена в Африці, але якби влада дала добро, аналогічний проект можна було б розгорнути і в США, причому всього за півроку.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас