НБУ оновив порядок реєстрації учасників платіжної інфраструктури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оновив порядок реєстрації учасників платіжної інфраструктури

Казна та Політика
119
Національний банк України відновив порядок реєстрації платіжних систем, учасників платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури, повідомляється на веб-сайті НБУ.
Відповідне рішення закріплене постановою правління НБУ “Про затвердження змін до положення про порядок реєстрації платіжних систем, учасників платіжних систем та операторів послуг платіжної інфраструктури” №139 від 21 грудня 2017 року, текст якої оприлюднено на веб-сайті Нацбанку.
Документ набирає чинності 29 грудня 2017 року, крім норми, що стосується тарифікації послуг реєстрації та ліцензування учасників платіжної інфраструктури, яка стає чинною з 28 лютого 2018 року.
Постанова, зокрема, передбачає включення до переліку документів, що надаються регулятору, анкети з розкриттям інформації про заявника, його фінансове становище і зобов’язання, ділову репутацію, відомості про керівників юридичної особи, а також про наявність відносин заявника з іншими особами. При цьому саму процедуру розгляду регулятором документів учасників платіжної інфраструктури буде змінено, буде спрощено узгодження умов і порядку діяльності операторів послуг платіжної інфраструктури.
“Встановлення додаткових вимог до заявників буде перешкоджати появі на ринку недобросовісних гравців”, – підкреслюється в повідомленні.
Постанова також передбачає кілька варіантів поєднання платіжних систем: двох внутрішньодержавних, міжнародної платіжної системи резидента з міжнародною платіжною системою резидента/нерезидента, внутрішньодержавної платіжної системи резидента з міжнародною платіжною системою резидента (за умови, що переказ коштів за участю цих систем буде здійснюватися на території України).
Нацбанк розраховує, що інтеграція платіжних систем дозволить їм розширити перелік послуг користувачам платіжної інфраструктури.
Крім цього, постанова наділяє НБУ правом відмовити в реєстрації або скасувати реєстрацію платіжних систем і їх учасників у разі застосування до них персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів. Мова, в тому числі, йде про рішення РНБО від 28 квітня 2017 року “Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, введене в дію указом президента України від 15 травня 2017 №133/2017.
За даними НБУ, відмова в реєстрації/скасування реєстрації в разі застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, передбачених законодавством, сприятиме підвищенню національної безпеки країни.
В рамках адаптації українського законодавства до нормативних актів Європейського Союзу постанова НБУ, в тому числі, включає норми Директиви 98/26/ЄС від 19 травня 1998 року “Про порядок завершення розрахунків у платіжних системах та системах розрахунків з використанням цінних паперів”, що визначають момент, після якого переказ коштів не може бути скасований ні учасником платіжної системи, ні третьою стороною (момент незворотності).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас