За 10 років блокчейну так і не знайшли унікального застосування - думка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За 10 років блокчейну так і не знайшли унікального застосування - думка

Технології&Авто
6331
Генеральний директор фінансової компанії True Link Financial Кай Стінхомб вважає, що за останнє десятиліття блокчейн застосовували тільки там, де можна спокійно обійтися і без нього. По-справжньому унікального застосування технології так і не знайшли.
Кругом звучать заяви, що технологія, що лежить в основі криптовалют, повинна буквально змінити все. Але після десяти років з моменту появи розподіленого реєстру світ так і не побачив жодного дійсно корисного і дієвого механізму використання блокчейну, за винятком криптовалют і нелегальних транзакцій, скаржиться Стінхомб. Кожен із запропонованих варіантів – від систем голосування до платежів – вводить децентралізацію, зашифровані і анонімні реєстри там, де вони не потрібні. Може, справа в тому, що поки не існує жодного додатка для ефективного використання блокчейну? Чи технологія в принципі марна?
Навіть у тому, що стосується криптовалют, блокчейн програє традиційним платіжним сервісам у швидкості. Ідея, що люди будуть розплачуватися біткойнами, минаючи посередників і регуляторів, провалилася. Сьогодні практично ніхто не платить біткойнами, тому що це неефективна платіжна система. Якщо Visa здатна обробляти до 60 000 транзакцій за секунду, то біткойн-мережа всього сім. І за оцінками, для цих 7 транзакцій біткойн використовує в 35 разів більше електроенергії, ніж Visa. При цьому глобальна платіжна система здатна відстежувати шахрайство і встановити особу покупця і продавця, а блокчейн – ні, що, м’яко кажучи, дивно в умовах легальної економіки.
Відсутність регулювання, системи аудиту і захисних механізмів, властивих традиційним фінансовим системам, Стінхомб також вважає слабкістю блокчейну. Він наводить для прикладу біржі Mt. Gox і Bitfinex, що розорилися і розорили своїх клієнтів. Люди були шоковані своєю безпорадністю в цій ситуації. Він каже, що ринок криптовалют ніяк не може впоратися з тим, що традиційний банкінг подолав вже в Середні віки – тотальну недовіру клієнтів до фінансової системи.
Головна претензія Кая Стінхомба в тому, що не завжди погано те, що вже використовується. І в ідентифікації особи, і в системі виборів, і в здійсненні інвестицій вже є ефективні механізми. А блокчейн або дублює їх, або й зовсім вводить менш надійні і небезпечні рішення. Всі ті сфери, в які пророкують успіх блокчейну, впораються і без нього, саме тому за 10 років він так ніде і не прижився, крім нелегальних фінансових інструментів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас