Моральна шкода і неустойка: у скільки роботодавцям обійдеться заборгованість із зарплати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Моральна шкода і неустойка: у скільки роботодавцям обійдеться заборгованість із зарплати

Особисті фінанси
1524
Громадянин України має право вимагати від свого роботодавця виплату боргу по зарплаті в будь-який момент. Про це розповів представник адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.
За словами юриста, не має значення, скільки часу пройшло з моменту невиплати зарплати. За працівником залишається право вимагати від роботодавця відшкодування повного пакету заборгованостей, який включає в себе невиплачений оклад, відпускні, неустойку і моральну шкоду. При цьому суди нижчих інстанцій зобов’язані прийняти позов працівника і розглядати суперечки, незважаючи на давність невиплати.
“Скажімо, ви звільнилися ще рік тому, але за цей рік компанія не виплатила вам останню зарплату і повністю вас не розрахувала. В такій ситуації через суд можна вимагати, відповідно до Трудового і Цивільного кодексів, відшкодування самого боргу, а також середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні. Також можна наполягати на виплаті моральної шкоди, і таким чином додати до суми позову близько 2-5 тисяч гривень”, – розповів старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.
Юрист навів приклад, як апеляційний суд задовольнив позов працівника «Центрального гірничо-збагачувального заводу», із зарплатною заборгованістю в 12 тисяч гривень. В результаті роботодавцю доведеться виплатити саму заборгованість, піврічну неустойку, а також моральну шкоду, на загальну суму 65 тисяч гривень.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас