Насалик запропонував побудувати в Україні новий паливний завод за участю Ірану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Насалик запропонував побудувати в Україні новий паливний завод за участю Ірану

Енергетика
337
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик виступає за будівництво в Україні нового нафтопереробного заводу (НПЗ) за допомогою Ірану.
“Глибоко переконаний: в нашій державі необхідно або на базі державно-приватного партнерства, або навіть це буде фінансування держави з інвесторами, будівництво НПЗ з виходом не менше 94-95% (світлих нафтопродуктів – ред.)”, – цитує його агентство Інтерфакс Україна.
Міністр нагадав, що в 2016 році досяг домовленості під час візиту до Ірану: якщо такий завод буде будуватися, то “Іран готується також взяти участь у фінансуванні, повністю забезпечити ресурсом, причому зі значною знижкою від тих параметрів, які існують на загальному ринку”.
Також Насалик зазначив, що до 2006 року в Україні працювали всі шість НПЗ. Частка українських світлих нафтопродуктів на ринку становила 92%, імпортувалося всього лише 8% високооктанових бензинів. За його словами, змінена політика акцизів і “схеми Курченка” призвели до того, що ситуація стала “дзеркальною”: на єдиний працюючий Кременчуцькмй НПЗ зараз припадає тільки 12% ринку.
За даними Держстату на 11 грудня 2017 року, середня ціна на бензин А-95 досягла 28,06 грн за літр, збільшившись за рік на 20,8%, тоді як дизельне паливо в середньому подорожчало на 25,7%. Зростання цін поки триває.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас