Вірус для майнінгу здатний фізично пошкоджувати смартфони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вірус для майнінгу здатний фізично пошкоджувати смартфони

Фінтех і Картки
989
Дослідники з «Лабораторії Касперського» виявили новий тип шкідливих програм для Android, що служать для видобутку криптовалюти Monero, відображення рекламних оголошень, автоматичного підписування на платні послуги та використання пристроїв для DDoS-атак. Сімейство вірусів назвали Loapi. Як повідомляється, робота цих програм під час видобутку криптовалюти здатна нашкодити пристрою фізично.
Після потрапляння на гаджет вірус починає навантажувати його настільки, що через два дні це може спричинити дуже неприємні наслідки.
За словами дослідників, вірус поширюється через рекламні оголошення, як правило, замаскований під антивірус або інший популярний додаток. Після встановлення шкідливе ПЗ циклічно просить користувача надати йому права адміністратора до тих пір, поки не отримає всі потрібні дозволи. Також вірус перевіряє наявність root-прав, але не використовує їх. Враховуючи модульну структуру цього, в майбутньому зловмисники можуть розширити його можливості.
Loapi здатний взаємодіяти з кількома командами і серверами. Останні можуть завантажувати додаткові модулі і отримувати списки додатків, які спробують видалити або обмежити роботу вірусу. При наявності на апараті цих додатків вірус позначає безпечну програму як шкідливе ПЗ і продовжує це робити до тих пір, поки користувач не видалить всі антивіруси. Loapi також блокує екран і закриває диспетчер пристрою, попереджаючи користувача про те, що його дані будуть видалені.
На сьогоднішній день вірус можна усунути тільки за допомогою ADB. В Google Play поки що не виявлено ознак присутності Loapi, тому фахівці рекомендують утриматися від завантаження додатків сторонніх джерел.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас