Товарооборот між Україною і Туреччиною в найближчі 5 років може зрости в 2,5 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Товарооборот між Україною і Туреччиною в найближчі 5 років може зрости в 2,5 рази

Казна та Політика
212
Товарооборот між Україною і Туреччиною в найближчі 5 років може зрости в 2,5 рази – до більш ніж 10 млрд дол в результаті підписання в 2018 році угоди про ЗВТ (зони вільної торгівлі) між Україною та Туреччиною.
Про це йшлося на зустрічі віце-президента УСПП, координатора Центру підтримки експорту при УСПП Дениса Краснікова і голови Міжнародної Українсько-Турецької Бізнес-асоціації Бурака Пехлівана.
Як зазначають учасники зустрічі, угода про ЗВТ між Україною і Туреччиною може бути підписана вже в 2018 р.
«Сьогодні, незважаючи на зростання в 2017 році поставок українських товарів до Туреччини на 20%, наш експорт в цю країну має переважно сировинний характер. Тому нам треба нарощувати поставки товарів з високою доданою вартістю, – говорить Денис Красніков.
З його слів, в ході конференції Retail Days Istanbul, що пройшла в кінці листопада в Стамбулі, турецькі ритейлери висловили серйозну зацікавленість в постачаннях в торговельні мережі українських продуктів харчування. Конкретне підтвердження вона досягла на зустрічах з категорійними менеджерами турецького METRO і директором з логістики мережі SOK (YILDIZ HOLDING).
За даними Центру підтримки експорту при УСПП, український експорт до Туреччини за 9 місяців 2017 р. склав 1,8 млрд дол. – на 19% більше ніж за аналогічний період минулого року. При цьому турецький імпорт склав 840 млн дол., що на 11% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Позитивне сальдо досягло майже 1 млрд дол.
Зазначимо, що поки лідерами за обсягами експортних поставок до Туреччини за 9 місяців 2017 р. залишаються сировинні товари: чорні метали – 803,9 млн дол, насіння соняшнику – 189 млн дол., соняшникова олія 99 млн дол., деревина 100 млн дол, руди чорних металів – 77 млн ​​дол.
Також за останній час в 10 разів збільшилися поставки зерна (до 129 млн дол), в 8 разів м’яса – до 4,1 млн дол, в 2 рази овочів – до 16 млн дол.
Серед новинок, які почали експортуватися в Туреччину – кондитерські вироби з цукру (17,5 млн дол.), пластмаси і полімери (15 млн дол.). Крім того, серйозний приріст продемонстрували різні групи машинобудівної продукції, чий загальний обсяг поставок склав 24 млн дол.
За оцінкою Бурака Пехлівана, українські експортери від підписання ЗВТ з Туреччиною отримають набагато більш серйозні конкурентні переваги, ніж турецькі постачальники.
«Якщо зіставити ситуацію з тією ж Канадою, з якою Україна вже підписала Угоду про ЗВТ, то порівняйте цифри: український бізнес експортує до Туреччини в 50 разів більше, ніж на канадський ринок. Можна прогнозувати: у випадку з українсько-турецькою ЗВТ ефект буде набагато серйозніший. При цьому треба врахувати: український експорт набагато більший від турецького імпорту, а в Туреччині з регуляторними процедурами ситуація набагато менш проблематична для українського бізнесу, ніж в країнах ЄС. Крім того, українські товари, що поставляються до Туреччини в рамках ЗВТ, можна експортувати і на ринки третіх країн», – коментує пан Пехліван.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас