Китай запускає найбільший у світі ринок квот на викиди CO2 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай запускає найбільший у світі ринок квот на викиди CO2

Енергетика
473
У 2015 році, напередодні історичного Паризького саміту по боротьбі з глобальним потеплінням, голова КНР Сі Цзіньпін оголосив, що його країна протягом двох років створить ринок торгівлі квотами на викиди CO2. На цьому тижні обіцянку було виконано, повідомляє Quartz. У разі успіху, починання дозволить Піднебесній досягти цілей, взятих на себе при підписанні Паризької угоди.
Ринок квот на CO2 є способом торгівлі дозволами на викид парникових газів. Реалізація ідеї може бути різною, але найпопулярнішою є схема, при якій держава встановлює обмеження на емісію вуглекислого газу. При цьому компанії, що знизили викиди сильніше, ніж необхідно, можуть продати зекономлені квоти тим, хто не зумів укластися в потрібні обсяги. У теорії це має мотивувати виробників переходити на екологічно чисті технології.
У порівнянні з іншими важелями, наприклад, податками на викиди і прямими обмеженнями, ринок вуглецевих квот є більш гнучким механізмом, який не викликає такого відторгнення у бізнесу. В Європі схема торгівлі квотами, що діє в промисловості, авіації і виробництві електроенергії, охоплює 40% викидів. У 2015 році на європейському ринку було продано квот на $55 млрд при ціні $8 за одну тонну емісії CO2.
Робота китайського ринку вуглецевих квот почнеться з електростанцій, кожна з яких виробляє не менше 26 000 тонн CO2 на рік (згідно з розрахунками, вони відповідальні за 39% національних викидів). Навіть цього достатньо, щоб обсяг китайського ринку вуглецевих квот перевищив європейський. Щоб забезпечити роботу ринку, уряд запровадить систему моніторингу викидів – вперше в Китаї.
Китайські компанії вже оголосили про готовність торгувати квотами. Їх початкова ціна на китайському ринку складе близько $7,5 за тонну. Вона була встановлена ​​в ході експерименту в семи провінціях. Надалі вона зросте до $45. Однак це все ще нижче від так званої соціальної вартості вуглецю в $125 – це збиток, якого в майбутньому завдасть кожна викинута сьогодні тонна парникових газів.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас