Максим Пархоменко: скуті одним ланцюгом. Скільки і кому сьогодні винна Україна? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Максим Пархоменко: скуті одним ланцюгом. Скільки і кому сьогодні винна Україна?

Казна та Політика
1051
Структура боргів України за останній період досить сильно зазнала змін.
У нашої держави існують як зовнішні, так і внутрішні зобов’язання. Внутрішній борг дуже сильно відрізняється від зовнішніх зобов’язань. Це схоже на ситуацію, коли одна ваша кишеня виненна іншій.
Більш вагомими є зовнішні зобов’язання, за якими потрібно справно платити. На даний момент сумарний борг нашої країни становить близько 2 трильйонів гривень, зовнішніх зобов’язань ми маємо на суму 49,2 млрд доларів.
Іншими словами, на одного українця на даний момент припадає близько 30 тисяч гривень державних боргів.
Максим Пархоменко: скуті одним ланцюгом. Скільки і кому сьогодні винна Україна?
Однозначно, таке порівняння не є правильним. Це більше статистичні дані, ніж реальна цифра, яка може на вас вплинути. Визнаною практикою є порівняння державного боргу по відношенню до ВВП країни.
Більше значення має процентна ставка, за якою надаються кредити державам.
На даний момент всі розуміють, що світові борги не будуть повернуті ніколи, і найголовніше для держави – це справно платити відсотки за кредитами, а в момент погашення залучати нову позику.
Таким чином, рівень боргу може зростати до рівня, при якому буде виплачуватися відсоткова ставка, яка визначається, виходячи з рейтингу позичальника.
На даний момент для нашої країни показник становить близько 81% ВВП/боргу. З урахуванням світової практики, даний показник не є високим.
Але варто відзначити, що в порівнянні з іншими країнами ми маємо більш слабку і менш складну економіку, у зв’язку з чим рівень нашого боргу не варто порівнювати з країнами західного блоку.
Максим Пархоменко: скуті одним ланцюгом. Скільки і кому сьогодні винна Україна?
Сам борг складається з кредитів МВФ, облігацій різного випуску і прямих кредитів від іноземних держав і організацій.
Найбільш наполегливо уряд працює над реструктуризацією облігацій та пролонгацією їх.
2015 році власникам українських активів надали можливість пролонгувати виплату за ним до 2019 та 2020 років.
Цього року після емісії нового випуску з виплатою тіла через 15 і 20 років ми змогли викупити частину випуску попередніх років. В цьому році історія повториться, і ми зможемо зменшити сумарне навантаження з виплат 2019-20 років до мінімуму.
Якщо говорити про виплати всіх боргів, то Україні доведеться витратити як мінімум близько 30 років для повної виплати всіх зобов’язань, але, за фактом, цього не буде.
Варто розуміти, що залучення капіталу таким чином – це більш ніж нормальна практика, і брати у борг ми будемо і далі.
Більш важливим залишається питання з процентними ставками і загальною вартістю нашого боргу. З урахуванням цього року, можна сказати, що ми рухаємося в потрібному напрямку в бік зменшення навантаження на наш бюджет. І, в цілому, не варто боятися цифр нашого боргу, адже в реальності цю суму не будуть вилучати з нашого бюджету, а і далі закриватимуть додатковою емісією, як це і робиться в усьому світі.
Максим Пархоменко, аналітик Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас