Українцям тепер будуть нараховувати відсотки на банківські відсотки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям тепер будуть нараховувати відсотки на банківські відсотки

Кредит&Депозит
4616
Відсотки за кредитними боргами українців можуть нараховуватися до їх повного погашення, навіть після судових ухвал. Такого висновку дійшов Верховний суд, розглядаючи справу №6-2751цс16, і видав узагальнюючу правову позицію для аналогічних справ.
Він вибив грунт з-під ніг людей, які вважали, що банк не може з них вимагати більше, ніж вже відсудив. Позичальники думали, що більше за суму, затверджену у постанові суду, з них вже вимагати ніхто не зможе. І спокійно зволікали з виплатами: хтось місяцями, а хтось і роками. Однак банки стали вимагати відсотки на відсотки, і ВСУ їх в цьому підтримав.
Поки що додаткові відсотки за старими боргами нараховують деякі банки, але це стосується дуже багатьох людей і підприємств, оскільки мова йде про великі роздрібні структури: справу №6-2751цс16 виграв ПриватБанк. Юристи побоюються, що позитивний досвід системних структур надихне й інші фінустанови, які стануть його позичати.
За словами старшого юриста ЮФ “Можаєв і партнери” Сергія Косаренка, позичальники можуть з рівним успіхом застосовувати два способи боротьби з кредиторами: “Перший спосіб — не платити взагалі, не отримувати листи, не ходити на зустрічі в банк і чекати, що пронесе завдяки термінам позовної давності (банк пропустить строки на подання позову). А другий — йти домовлятися з кредитором і гасити все прострочення відразу. Банки дуже часто йдуть на поступки щодо пені, штрафів, навіть ПриватБанк. Але тут важливо пам’ятати, що поступки вам як боржнику можливі, тільки якщо банк не на ліквідації”.
Нагадаємо, банківська система України в 2017 році побила світовий рекорд за розміром проблемних кредитів. Так, в Україні зафіксували найвищу частку непрацюючих кредитів за всю історію світових спостережень. Пік частки проблемних кредитів припав на липень і склав 58%. Після цього він почав знижуватися.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас