АМКУ радить знову дозволити імпорт електроенергії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ радить знову дозволити імпорт електроенергії

Енергетика
984
Антимонопольний комітет України (АМКУ) рекомендує розглянути імпорт електроенергії як альтернативу українській електроенергії, виходячи з економічної доцільності. Про це повідомляє прес-служба комітету.
Зокрема, АМКУ виявив, що в Україні є технічна можливість та економічна доцільність імпорту електроенергії. Однак через високі адміністративні бар’єри імпортери не заходять на ринок.
“Імпорт електричної енергії міг би скласти значну конкуренцію вітчизняним виробникам, зокрема, тепловій генерації, а також, можливо, в певній частині і атомній генерації”, — заявила перший заступник голови комітету Марія Нижник.
На сьогоднішній день імпорт електроенергії включається в енергобаланс країни за замикаючим принципом — для збалансування енергосистеми. Проте в АМКУ переконані, що в країнах, з якими Україна сполучена міждержавними перетинами, бувають ціни нижче, ніж у українських теплоелектростанцій (ТЕС).
Тому комітет рекомендує Міністерству енергетики та Раді Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) залучати імпорт електроенергії в енергосистему України, виходячи з його економічної доцільності.
Для цього Міністерству потрібно змінити Порядок формування річних і місячних прогнозних балансів електроенергії об’єднаної енергосистеми України в частині можливості залучення імпорту на конкурентних засадах по відношенню до іншої генерації (виходячи з економічної доцільності).
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас