"Дочка" Укроборонпрому продавала запчастини в Індію через фіктивні фірми - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Дочка" Укроборонпрому продавала запчастини в Індію через фіктивні фірми - ЗМІ

Кримінал
536
Держпідприємство “Спецтехноекспорт” поставляло індійській держкомпанії “Hindustan Aeronautics Limited” запчастини через фіктивні фірми, чиї власники підписували документи за 200 гривень.
Про це йдеться в сюжеті програми “Наші Гроші”.
Офіційні власники кількох фірм розповіли, як за кілька сотень гривень стали підставними бізнесменами. Це фірми “Інсайдерс”, “Ей Джейсі”, “Квант Віюр”.
У 2015 році група фіктивних компаній, серед яких і зазначені вище, почали торгувати технікою, запчастинами до літаків Іл-38, винищувачів СУ-30 і вертольотів Мі. Ці деталі, за документами, вони продають і поставляють компанії УТМГ.
У свою чергу УТМГ продає запчастини державній авіабудівній компанії Індії “Hindustan Aeronautics Limited”.
Експорт оформлює ДП “Спецтехноекспорт” – державна компанія зі структури концерну “Укроборонпром”.
Слідче управління Київської фіскальної служби почало кримінальне провадження за ухилення від сплати податків.
Закупівлю військових товарів у фіктивних фірм визнали безтоварною, адже на допитах “директори” і “власники” фірм-постачальників зізналися, що оформили на себе фірму за гроші і ніяких запчастин нікому не поставляли.
Проте слідство виявило, що, незважаючи на відсутність товару, УТМГ перекачала на “прокладки” близько 38 млн гривень, які ті вивели в готівку. Це призвело до безпідставного формування податкового кредиту та несплати УТМГ понад 3 млн грн податків.
Тим часом УТМГ виграло у податківців суд, довівши неможливе: фіктивність постачальника – не означає фіктивності поставки їм товарів.
З джерел на митниці вдалося дізнатися, що саме “Спецтехноекспорт” відправляв на “Хіндустан” в 2015-2016 роках.
Це в основному були ремкомплекти до літаків Міг-21 і Су-30, авіаційних двигунів Р-25 (Mig) і ГТДЕ-117-1МЕ (Міг і Су-30): запчастини від індукційних двигунів, реле і насосів – до дрібниці типу клапанів і заглушок.
Зараз фірма УТМГ виведена з Києва до Чернігова і знаходиться в стані ліквідації.
При цьому “Спецтехноекспорт” – не єдина компанія концерну “Укроборонпром”, яка перераховувала гроші на УТМГ.
Транші на цю фірму йшли також від чотирьох бронетанкових заводів. В цілому мова йде про суму мінімум 31 млн грн. Зокрема, в 2015-2017 роках Київський бронетанковий перерахував на УТМГ близько 9 млн грн, Житомирський – 10 млн грн, Львівський – 2 млн грн, Миколаївський – 10 млн грн.
Власником УТМГ є британська компанія “Тунбрідж Developments Limited”, що належить кіпрській “Bolsdoto Holdings Limited”. При цьому кінцевий бенефіціар прихований.
За матеріалами:
Наші гроші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас