Центробанк Данії відмовився від запуску цифрової крони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк Данії відмовився від запуску цифрової крони

Фінтех і Картки
337
Представники Центробанку Данії побоюються, що державна цифрова валюта поставить під загрозу фінансову стабільність у країні. На думку регулятора, існуючі платіжні рішення покривають всі потреби датчан, тому в цифровій кроні немає необхідності. Інша скандинавська держава – Швеція – навпаки, робить ставку на е-крону, над якою вже працює місцевий ЦБ.
Центробанк Данії випустив офіційну заяву, в якій назвав державну цифрову валюту загрозою фінансовій стабільності. Представники датського ЦБ впевнені, що офіційно випущена криптовалюта не принесе країні ніякої користі. «[Цифрова крона] не створить нових можливостей для грошово-кредитної політики держави», – цитує регулятора Reuters.
На думку ЦБ, державна цифрова валюта не потрібна данцям, які і так мають доступ до великої кількості платіжних рішень. Жителі Данії дійсно часто користуються електронними платежами. В офлайн-магазинах данці оплачують готівкою лише 23% всіх покупок, тоді як середній показник в ЄС становить 79%. Крім того, в країні діє найбільша скандинавська платіжна система Nets, яка дозволяє проводити платежі через мобільні додатки і месенджери.
Позицію датського ЦБ не поділяє Банк Швеції (Риксбанк). Країна поступово відмовляється від готівки – за останні сім років обіг паперових крон в Швеції скоротився на 40%. Шведський регулятор допускає, що скоро готівка вийде з обігу, а їй не зміну прийде е-крона. У найближчі два роки Риксбанк прийме остаточне рішення про випуск державної цифрової валюти. Проводити платежі в е-кроні шведи зможуть за допомогою мобільного додатку або дебетової картки.
Інші регулятори також розглядають можливість запуску власної цифрової валюти. Електронні гроші дозволять центробанкам вийти на один ринок з роздрібними банками і надавати послуги фізичним та юридичним особам.
ЦБ Китаю, Англії та Росії вже досліджують потенціал державних цифрових валют. При цьому Центробанк РФ не збирається допускати на ринок іноземні криптовалюти, які регулятор прирівнює до грошового сурогату.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас