Нацбанк змусить банки бути більш ліквідними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк змусить банки бути більш ліквідними

Казна та Політика
363
До кінця 2018 року НБУ запровадить новий обов’язковий норматив – LCR, який покаже, наскільки банки готові до гіпотетичної «втечі вкладників».
«Коефіцієнт покриття ліквідності (LCR) покликаний забезпечити ситуацію, при якій банки мають достатньо якісних і ліквідних активів для того, щоб профінансувати відтоки коштів протягом 30 днів в стресовий період. Тобто банки повинні оцінити можливі відтоки по депозитах фізичних і юридичних осіб, оцінити можливі притоки коштів, наприклад, пов’язані з погашенням кредитів протягом наступних 30 днів. А чисті відтоки пасивів мають бути покриті високоліквідними якісними активами», – повідомив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.
До таких активів належатимуть, наприклад, готівкові кошти, суми на коррахунках, а також цінні папери – ОВДП і депозитні сертифікати. «Перелік високоліквідних активів в Україні дуже обмежений через те, що фондовий ринок у нас не розвинений і немає великої пропозиції акцій або облігацій», – пояснив Віталій Ваврищук.
Цей норматив банки почнуть розраховувати в тестовому режимі протягом I кварталу 2018 року. «І лише в кінці 2018 року, після того як ми оцінимо попередні розрахунки, ми визначимо мінімальне порогове значення для цього нормативу і цей коефіцієнт стане обов’язковим», – пообіцяв Віталій Ваврищук. У презентації зазначено, що мова може йти про норматив мінімум 100%.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас