У проблемних боржників завищені апетити - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У проблемних боржників завищені апетити - НБУ

Кредит&Депозит
1217
Це заважає закону «Про фінансову реструктуризацію» запрацювати на повну силу, вважають у НБУ.
«Досягнення не вражають, але саме за останні кілька місяців почали з’являтися нові кейси, досить успішні, за якими реструктуризація вже завершилася. Цей механізм, по суті, набирає обертів», – заявив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук.
За його словами, є певні питання, які потрібно вирішити, щоб механізм фінансової реструктуризації запрацював на повну силу. Це стосується, наприклад, змін до Податкового кодексу, які дозволяли б списувати проблемну заборгованість. Ці зміни вже прийняті депутатами, але не підписані президентом.
Але є і ще одна причина, чому фінансова реструктуризація не стала масовою.
«Я як член наглядової ради з питань фінансової реструктуризації можу констатувати, що основна проблема для успішних реструктуризацій – це занадто великі апетити проблемних позичальників, які чомусь вирішили, що банки і особливо державні банки повинні їм списати кредити, конвертувати всі в гривню під мінімальну процентну ставку, якусь символічну, наприклад, на рівні 0,5% річних. І це, звичайно, питання – чи хочемо ми мати такі реструктуризації, які призводять до прощення кредитів великим фінансово-промисловим групам, які мають можливості обслуговувати кредити», – говорить Віталій Ваврищук.
У Нацбанку зазначили, що з відновленням економіки все частіше сумлінні позичальники самостійно приходять в банки і відновлюють обслуговування боргів. «Банки ніколи не відмовляють у реструктуризації тим компаніям, які ведуть себе сумлінно і які дійсно мають певні фінансові труднощі», – пояснив Віталій Ваврищук.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас