Раднику Кличка заплатять чверть мільйона за "ідею" міської електрички — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Раднику Кличка заплатять чверть мільйона за "ідею" міської електрички

Казна та Політика
919
КП “Київпастранс” має виплатити екс-главі Південно-Західної залізниці Олексію Кривопішину 250 тисяч гривень за патент на корисну модель на перевезення пасажирів “міською електричкою”.
Про це йдеться у статті на Економічній правді.
26 жовтня 2017 року Кривопішин виграв тендер КП “Київпастранс” через систему ProZorro.
Згідно з умовами тендеру, Кривопішин надає комунальному підприємству виняткову ліцензію на використання корисною моделлю “Спосіб внутрішньоміських пасажирських перевезень залізничним транспортом “Міська електричка”.
У підписаному договорі вказано, що КП “Київпастранс” повинен платити Кривопішину по 50230 грн щороку протягом 5 років. В цілому чиновник-“винахідник” повинен отримати з міської казни 251 150 грн.
Науково-дослідний інститут інтелектуальної власності Національної академії правових наук підписав висновок про ринкову вартість майнових прав інтелектуальної власності “винаходу” Кривопішина. У документі вказана ціна 795 960 грн. Це в три рази більше ціни укладеного договору.
Втім, сам “винахідник” вказав в декларації за 2016 рік, що вартість його “винаходу” становить набагато більше – 4,4 млн грн.
Державне підприємство “Український інститут інтелектуальної власності” видав Кривопішину патент на корисну модель на перевезення пасажирів “міською електричкою” 10 січня 2012 року.
Через 8 місяців, 30 серпня 2012 року, Міністерство інфраструктури видало КП “Київпастранс” ліцензію на надання послуг з перевезення пасажирів в міському електропоїзді з використанням корисної моделі Кривопішина.
На думку співробітника Національної академії правових наук Олександра Дорошенка, суть “винаходу” чиновника полягає в наступному: управління рухом поїздів відбувається за допомогою МСДЦ (мікропроцесорна система диспетчерської централізації) “КАСКАД” і для пасажирів працює автоматичне оповіщення про наближення електропоїзда.
При цьому варто відзначити, що МСДЦКАСКАД” не є винаходом Кривопішина. Система розроблена силами ТОВ “Антрон” (Дніпро).
Ще у Кривопішина в запасі є патент на корисну модель “Спосіб залізничного пасажирського сполучення місто-аеропорт”.
Так що, якщо влада Києва побудує швидкісний залізничний шаттл з міста в аеропорт Бориспіль, можливо, їй доведеться платити Кривопішину ліцензійні відрахування.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас