Андрій Фомічов: фіскальной гороскоп перевірок на 2018 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Фомічов: фіскальной гороскоп перевірок на 2018 рік

Фондовий ринок
959
Контрольно-перевірочна діяльність фіскальних органів не припиняється ні за яких умов, здійснюється цілодобово в автоматизованому порядку і тільки активізується з року в рік.
Отже, хто в зоні ризику на 2018?
В першу чергу, «дамоклів меч» висить над усіма, хто займається бізнесом. Ясна річ, що все залежить від специфіки діяльності. Наприклад, ризик побачити ревізорів у нафтотрейдера або ювеліра істотно вищий, ніж у продавця цукерок або шоколадок (не треба проводити ніяких паралелей – чистий збіг). Просто ринок паливно-мастильних матеріалів набагато складніший: від імпорту і виробництва до оптових продажів і роздробу, де учасників в діловому ланцюжку може бути кілька десятків фірм.
Далі, на гачку у податківців ті, хто прямо йде врозріз із законодавством. Виплати заробітної плати «в конверті», не працевлаштований офіційно персонал, виплата «мінімалки» директору будівельної фірми і різноробочому, неправильне ведення готівкових розрахунків, відсутність дозвільних документів – все це і не тільки сприяє приверненню уваги з боку фіскалів. Адже, вони є такими ж споживачами, як і ми з вами. Але око на будь-які порушення у них загострене краще, ніж у простого обивателя.
Дуже складні відносини з податковою у тих, хто використовує оптимізаційні процеси в своїй господарській діяльності. Пам’ятайте, для нас оптимізація – це засіб життєдіяльності, а часто і засіб виживання в конкурентній боротьбі. А для них – це правопорушення, а часом і злочин. Тому до вибудовування фінансових моделей бізнесу варто підходити ретельно із залученням досвідчених фахівців у сфері фінансового та податкового планування.
Робота з нерезидентами і, якщо ще це нерезиденти-офшори, також є знаковим маркером по відпрацюванню підприємств на ризикові операції. І тут вже не важливо, займаєтеся ви високорентабельним бізнесом чи продаєте насіння або горішки (згадайте про тривалий розгляд за підозрою в ухиленні від сплати податків виробника насіння SEMKI і горішків «Козацька розвага»). До цієї ж рубрики відноситься і робота з «контрольованими операціями», або красива назва transfer pricing. Коли робота з підконтрольними компаніями, або з нерезидентами з низькими податками повинна здійснюватися за ринковими цінами. І довести, що ціни є ринковими, має бізнес.
Які документи повинні пред’явити податкові органи на перевірку?
З цим начебто просто. Допуск на перевірку регулюється ст. 81 Податкового кодексу України, де зазначено, що ревізори повинні надати платнику:
  • направлення на проведення перевірки з усіма реквізитами. Дата видачі, найменування контролюючого органу, реквізити наказу про проведення відповідної перевірки, найменування та реквізити суб’єкта (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – платника податків, перевіряється) або об’єкта, перевірка якого проводиться. Мета, вид (документальна планова / позапланова або фактична), підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище посадової (службової) особи, яка проводитиме перевірку.
Направлення на перевірку є дійсним за наявності підпису керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, скріпленим печаткою контролюючого органу;
  • копії наказу про проведення перевірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування контролюючого органу, найменування та реквізити суб’єкта (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи – платника податків, перевіряється) і при проведенні перевірки в іншому місці – адреса об’єкта, перевірка якого проводиться. Мета, вид (документальна планова / позапланова або фактична перевірка), підстави для проведення перевірки, дата початку та тривалість перевірки, період діяльності буде перевірятися. Наказ про проведення перевірки є дійсним за наявності підпису керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу та скріплені печаткою контролюючого органу;
Зверніть увагу, що саме в наказі вказується період діяльності, який буде перевірятися. Саме за цей період ревізори мають запитувати підтверджуючі документи.
  • службові посвідчення осіб, які зазначені в направленні на проведення перевірки. І тут добре б вчитатися, хто прийшов. Не з податкової адміністрації, не з податкової служби, не з УБОЗу, а ревізор-інспектор Державної фіскальної служби України. А то вивіски встигають міняти, а посвідчення немає. Зверніть увагу на термін дії посвідчення, підпис і печатку керівника фіскалів.
І в разі відсутності будь-яких з вищевказаних документів або помилок в цих документах, ви маєте повне право не впустити перевіряючих на перевірку до виправлення помилок або надання повного пакета документів на перевірку.
Як варто поводитися, якщо до вас на підприємство нагрянула податкова з перевіркою? Рекомендації
Перше. Не варто хвилюватися. Поставтеся до майбутньої перевірку як до чергового етапу становлення і існування компанії, після якого ваш бізнес стане ще сильнішим і міцнішим.
Друге. Вести бізнес необхідно з почуттям, що перевірка може нагрянути в будь-який момент. Не в сенсі перебувати в постійному стресі і паніці, а завжди бути в тонусі: зайвих документів і матеріалів не зберігати, готівки без документів не тримати, коштовності зберігати в банку. Все і всі повинні бути на своїх місцях. Персонал повинен бути проінструктований на випадок приходу ревізора.
Третє. Попередньо можна провести бухгалтерський і юридичний аудит діяльності компанії на предмет виявлення можливих ризиків ведення бухгалтерії та правової документації. Це, звісно, не панацея, у фіскалів своє бачення цифр, рядків, документації. Але грубих помилок уникнути вдасться.
Четверте. Не забувайте про свого бухгалтера. Останнім часом їм живеться несолодко. Преміюйте їх, відпускайте додому раніше, купуйте їм квіти і цукерки, якщо просять помічника – дайте. Загалом, кружляйте як можете. Адже, складається враження, що держава, недочавивши власників бізнесу, вирішила зламати бухгалтерів, приймаючи все складніші закони, постанови та інструкції, в яких самі законодавці і міністри розібратися не можуть.
П’яте. Ну, і, мабуть, головне правило для тих, хто хоче ніколи не зустрічатися з податковою – закривайте бізнес. І якщо протягом трьох наступних років до вас не прийдуть з перевіркою, вважайте, що вам пощастило. Але, впевнений, це не для вітчизняного бізнесу.
Андрій Фомічов, податковий адвокат
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас