Законопроект "Купуй українське..." порушує зобов'язання в рамках СОТ – Климпуш-Цинцадзе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Законопроект "Купуй українське..." порушує зобов'язання в рамках СОТ – Климпуш-Цинцадзе

Казна та Політика
478
Ухвалений у четвер Верховною Радою у першому читанні законопроект “Купуй українське плати українцям” прямо порушує Угоду про асоціацію Україна-ЄС, а також зобов’язання країни в рамках Всесвітньої торгової організації (СОТ), вважає віце-прем’єр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.
“Перш за все, законопроект суперечить положенням Угоди в розділі “Державні закупівлі” за принципом недискримінації між іноземними і вітчизняними економічними операторами в торгівлі товарами і послугами в сфері держзакупівель. Остаточне ухвалення документа продемонструє неспроможність України тримати слово і розвивати бізнес цивілізованим недискримінаційним шляхом”, – написала В. Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці в соцмережі Facebook.
На її переконання, остаточне ухвалення законопроекту створить передумови для дзеркальних захисних обмежень від ЄС для українських товарів і послуг, вдарить по вітчизняним експортерам.
Крім проблем із зарубіжними партнерами, вважає вона, найбільшої шкоди автори зазначеного документа заподіють тим, кого нібито взялися захищати, оскільки нескінченний додатковий перелік підтвердних документів-довідок для участі в тендерах тільки істотно ускладнить участь у системі держзакупівель вітчизняних виробників і спотворить систему ProZorro.
“Він (перелік – ред.) поверне нас до часів непрозорих схем, спричинить збагачення “своїх” постачальників, додаткові витрати держбюджету, і ці гроші виймуть з кишені платників податків”, – вважає віце-прем’єр з євроінтеграції.
“Шкода, що, прикриваючись захистом національного виробника, народні депутати насправді пропонують законсервувати відсталу економіку, де не буде місця інноваціям або модернізації, де звузиться конкурентне поле, зате буде процвітати корупція. Хочу сподіватися, що справжнє, а не маніпулятивно-декларативне обговорення норм законопроекту, охолодить гарячі голови”, – сказала вона.
Раніше перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов на своїй сторінці в Facebook також висловив думку, що зазначений законопроект порушує Угоду про асоціацію Україна-ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас