У Німеччині та Китаї будівлі вбиратимуть дощову воду (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині та Китаї будівлі вбиратимуть дощову воду (відео)

Технології&Авто
3467
Коли повені, посухи і аномальна спека стають все більш поширеними явищами, архітектори та фахівці з ландшафтного дизайну пропонують нові способи адаптації великих міст до нових кліматичних умов. Зокрема, в Німеччині та Китаї розробляють стратегії використання дощової води для охолодження будівель.
Стратегія Sponge City, запропонована для Берліна групою німецьких архітекторів під керівництвом Карло Бекера, пропонує звернутися до природи за прикладом більш продуктивного використання води та рослин для боротьби зі спекою чи повенями.
У природному середовищі вода вбирається ґрунтом і рослинами, а та частина, яка випаровується, охолоджує повітря. У містах, побудованих з бетону, скла і сталі, все інакше: вода не проникає в цемент, але потрапляє через дренажну систему в каналізацію. Бетон вбирає тепло і відштовхує воду.
Проект Sponge City робить щось протилежне: зберігає дощову воду, використовуючи її для охолодження міста в спеку. Таким чином, імітується природний цикл у місті: дощ вбирається там, куди падає — на зелені дахи та фасади будинків, де вирощують рослини, або на придорожні водойми. «Вода для нас — це ресурс, який більше не потрібно виводити за межі міста, але який повинен залишатися в місті», — говорить Бекер.
Товщина зеленого даху становить приблизно 6 — 8 см, а вся зайва волога стікає вниз, у двір, товщина дренажного шару якого складає вже майже 80 см. Він вбирає вологу, як губка, пише Clean Technica.
Схожу технологію використовують для боротьби з повенями і спекою в 30 містах Китаю, включаючи мільйонники Шанхай, Ухань і Сямынь. До 2020 року влада країни сподівається, що 80% міських територій стануть вбирати і використовувати щонайменше 70% дощової води. За даними China Daily, на ці цілі виділено $12 млрд.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас