Як аферисти продають чужі квартири: у Києві викрили схему — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як аферисти продають чужі квартири: у Києві викрили схему

Нерухомість
2275
У Києві затримали банду шахраїв, які продавали чужі квартири. За два роки на рахунку злочинців виявилося 35 квартир. Журналісти “Сегодня” з’ясували за якою схемою аферисти примудрялися збувати чужу власність і як їх піймали.
Квартиру Оксани Лісовської продали шахраї. Про це жінка дізналася випадково, коли її викликали в поліцію для перевірки документів. Як виявилося, їх підробили.
“Показали паспорт, там було моє прізвище і ім’я, всі мої дані, але серія паспорта не моя і не моя фотографія. Я не могла зрозуміти, звідки ростуть ноги”, – розповіла жінка.
Від імені Оксани аферисти продали ще одну квартиру. За ділками слідчі стежили більше двох років.
“З використанням підроблених документів подавали на реєстрацію до нотаріусів, після чого вони оформляли право власності на підставну особу з їхнього кола і намагалися заволодіти грошима, продавши цю квартиру добросовісному набувачеві”, – пояснив старший оперуповноважений управління карного розшуку ГУ Національної поліції в місті Києві Сергій Руденко.
В банді було десять осіб. Одні відповідали за підробку документів, інші – за пошук потрібного житла. В руки аферистів потрапляли квартири, чиї власники померли або перебувають за кордоном, нерухомість яких кілька разів продавалася – щоб відвернути увагу правоохоронців.
Слідчі затримали організаторів банди – 38-річного киянина та 42-річного жителя Луганської області, на якого оформляли більшу частину квартир. Було вилучено низку підроблених документів, печаток та паспортів громадян України. Причетних до злочину нотаріусів слідчі поки що перевіряють.
Експерт Дмитро Кирилюк припускає, що його колеги теж могли стати жертвами досвідчених шахраїв. Адже не завжди вдається розпізнати підробку документів.
“Якщо держава надасть нам доступ до реєстру паспортів громадян, ID-карток, нотаріус буде бачити, чи не були вкрадені документи, буде бачити фотографію особи і зможе переконатися, що фотографія в паспорті не переклеєна”, – зазначає Кирилюк.
Зараз затримані перебувають під вартою. За шахрайські схеми їм загрожує від 5 до 12 років позбавлення волі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас