Ірландія почне стягнення недоплачених Apple податків на 13 млрд євро у 2018 р. - міністр — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ірландія почне стягнення недоплачених Apple податків на 13 млрд євро у 2018 р. - міністр

Фондовий ринок
201
Уряд Ірландії приступить до стягнення з Apple незаконно отриманих компанією податкових субсидій на 13 млрд євро в 2018 році, заявив у понеділок ірландський міністр фінансів Паскаль Доног’ю.
“Ми досягли згоди з Apple про принципи роботи фонду стягнення. Ми очікуємо, що роботи завершаться десь в січні наступного року, і потім ми очікуємо, що гроші від Apple почнуть надходити на наш рахунок у першому кварталі наступного року”, – цитує його виступ The Irish Times.
Ще в серпні міністр говорив про те, що Ірландія не планує стягувати цю суму з Apple, незважаючи на рішення Європейської комісії (ЄК).
Однак на початку жовтня член ЄК з питань конкуренції Маргрете Вестагер попередила, що ЄС подасть позов до Європейського суду проти уряду Ірландії в зв’язку з тим, що влада країни занадто зволікає зі стягненням з Apple податкових субсидій. Крім того, Єврокомісія може накласти санкції на Ірландію у зв’язку зі справою Apple.
В серпні 2016 року Єврокомісія вимагала від Apple відшкодувати уряду Ірландії незаконні податкові субсидії. Apple оскаржила це рішення в суді, а її голова Тім Кук заявив, що підхід ЄК вплине на подальші рішення Apple про інвестиції в Європі. Строк стягнення, встановлений Єврокомісією, закінчився ще 3 січня 2017 року.
Як стверджувала ЄК, Ірландія надавала Apple незаконні податкові послаблення в період з 2003 по 2014 рік, що призвело до істотного зниження податкових виплат компанії. За даними Єврокомісії, “вибірковий підхід ірландської влади забезпечив зниження ефективної ставки податку на прибуток Apple з 1% від прибутку у Європі у 2003 році до 0,005% в 2014 році”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас